Golfsiden.com - Norges store uavhengige nettsted for golf - Hele Norges golfportal Les mer
 

 Annonsere aksjer?
 
Norske-svenske baner
 
Ukens golftips
 
Innendørsgolf
 
Golf på Internett
 Vitser
 
Golf på TV
 
Arkivet
 Kontakt
 Golfbox
 Rankinglister


 LOGIN TIL GOLFBOX


Gamle leserbrev

GOLFSIDEN som din startside? Klikk her

Legg golfsiden.com til dine favoritter: Klikk her 

Til alle nye seere/lesere:
VELKOMMEN 

Annonsér på Golfsiden - ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72
Tilbake til første side    Debattsiden    Golfreiser



Oslo GK er ikke like grønn 7. mai som på dette arkivbildet

07.05 Baner på Østlandet:
Litt sent, men hva så?
Vi har vært bortskjemte med tidelige åpninger av baner ganske mange ganger de siste årene. I år er det annerledes. So what?

Golfsiden har sett på sju baner i det siste.

Larvik var åpen for konkurranser 28. og 29. april. Banen var helt grei å spille på. To provisoroske greener var også greit. Mange brune flekker på fairway. Men det gamle gresset var bra å spille fra. I Norge bør vi ha ballplassering når gresset ikke er strøkent. Når vi ser på globusen, forstår de fleste at vi ikke har perfekt, grønt gress i månedsskiftet april/mai. Greenene var jevne å putte på. Ballen rullet bra, selv om det mange steder manglet litt grønt gress. Det hjelper å klippe og rulle greenene. Helt OK.

Skjeberg ble spilt 5. mai. Banen var i overraskende bra stand. Med ballplassering var det ikke vanskelig å finne gode plasser å slå fra. Greenene var også fine. Men det manglet gress noen steder. Det førte til at man måttte lese greenene nøye for å bedømme hastigheten på den enkelte greenen. De blir bedre til sommeren når gresset har våknet til liv igjen etter vinterdvalen. En fin opplevelse. Skjeberg vil få mange greenfeespillere i vår.

Onsøy ble spilt 6. mai. Her var det ganske vått, men det tørker opp i godværet i løpet av kort tid. Helt greit å spille på fairway med ballplassering. Mange greener manglet gress. Det førte at det var vanskelig å bedømme hastigheten. Temmelig uvant var det også å putte på det som var sprøytet på greenene der det ikke var gress. Det gjorde det vanskelig og førte til meget høye scorer jevnt over. Det bør for øvrig ryddes enda mer i områdene utenfor røffen slik at det i større grad blir mulig å finne baller og å ha en mulighet for å være på et spillbart sted selv om man skulle være litt inne i skogen. Dette gjelder på mange hull og bidrar til at mange vegrer seg for å bruke greenfee-budsjettet sitt der.

Sen vår, men nå gror det rimelig bra over alt. Onsøy hadde nok mest trøbbel med greenene av de tre banene som er nevnt over.

I likhet med Larvik og Skjeberg er det meget hyggelig å komme til Onsøy. Vennlig mottak og hyggelige mennesker.    

Grini GK skal ha dugnadsturnering 10. mai. Kanskje åpner ikke alle greenene da, men banen så slett ikke verst ut 6. mai. Mye grønt ute på banen var det, selv om vinteren har satt sine spor på Grini også. Treningsgreenen var grønn og fin over det hele. Det var ikke veldig tett med grønt gress, men det kommer fort i varmen. Litt sen vår, men greit å spille golf.

Oslo GK hadde 6. mai omtrent like grønne fairwayer som Larvik, Skjeberg og Onsøy som aller er åpnet for sesongen. En runde på banen ga et overraskende mye bedre inntrykk av gressets tilstand enn de faresignaler vi hadde hørt om i noen dager. På de brune områdene er det gress som er i ferd med å gro. Det vil sannsynligvis ikke ta så lang tid for forholdene er helt OK, selv om noen av de brune flekkene blir synlige en stund.

Det er stor trafikk på Bogstad sammenlignet med de fleste andre baner som får ligge i fred på hverdager. Dermed må nok gresset få hvile noen dager ekstra sammenlignet med andre baner. På den annen side tåler ikke gresset på Bogstad dårligere å bli tråkket på enn på andre baner. Men der er satt krav til høy kvalitet på banen. Dermed kan det ta lang tid før banen åpner selv om den er mye bedre enn andre baner som åpner mye tidligere.

I Norge - og Oslo GK - bør man kanskje fire litt på kvalitetsgravene slik at man får spilt golf i stedet for å vente på at forholdene skal være helt perfekte? Kanskje (helt sikkert!) det er bedre å spille golf på 80% perfekt bane i fire måneder (juni-september) enn en 100% perfekt bane i 1,5 til 2 måneder (august og halve september)?

I en epost utsendt av Oslo GK heter det:

"Banesjef John Riiber har søkt råd hos eksperter ved Bioforsk og vurdert ulike alternativer for å beskytte investeringene som klubben har gjort i banen og sikre vekst av nytt gress på en bærekraftig måte. En mulighet er å frese av topplaget på hele banen og så på nytt, en meget kostnads- og tidkrevende prosess som vil medføre stengt bane i minst 3-4 måneder fremover. Et alternativ er å kjøpe ferdiggress fra Spania, og torve inn alt på nytt, noe som ville kostet mange millioner kroner. Et tredje alternativ, anbefalt av Riiber, er å frese av topplaget på greenene og så nytt gress, og i tillegg vertikalskjære og hjelpeså fairwayene. Sistnevnte løsning vil være ressurskrevende for klubben og innebære spill på provisoriske greener fram til vi kan åpne ordinære greener, trolig ikke før i slutten av august."

Medlemmene vil neppe gå med på å begynne å vente med å spille på ordinære greener i slutten av august. Da blir det tre ukers sesong for mange. På Bogstad etter 15. september er det nemlig så kald, regnfylt og tidlig mørkt at sesongen i praksis er over for de ALLER fleste. Da er det mye bedre å spille på en bane i hele sesongen som kanskje bare er 60-70% av den kvaliteten banen har hatt de siste årene. Så får vi heller håpe på en hyggeligere vinter til neste år. 

Før om årene var det aldri gode greener på Bogstad før 17. mai. Som regel ble det spilt på vintergreener fram til slutten av mai. Da blir det tullete å vente til 25. august med å åpne greenene.

Det spiller liten rolle om det er noen brune flekker her og der på greener og fairwayer.

Vi lever i Norge med et klima som ikke er egnet for golf. Men vi spiller likevel.

Spiller - og ikke venter på at forholdene skal være perfekte en uke i august!




Her finner du DEBATTSIDEN Her diskuterer du golf
Si din mening!!


Debattsiden
Søk på GOLFSIDEN
Spør Matz Modéer
Her svarer Matz Modéer

Golfreiser:
Egen seksjon