Leserbrev Golfbutikk/-aksjer Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
 
Sitatet


"The more I practice, the luckier I get"

BEN HOGAN

 
 
Nyheter

Tilbake til første side                  Søk på GOLFSIDEN Les mer                Her er DEBATTSIDEN


22.09 Hullplasseringer igjen:
Bak-midten-foran; over og ut!!
Flaggplasseringer er et stadig tilbakevendende tema. Golf er i utvikling både utstyrsmessig og banemessig. Hvordan man skal gi informasjon om hvor flaggene står på greenene er et vanskelig tema. Ingen har klart å finne en universell løsning hvor alle er fornøyde.

De siste årene har det vært forsøkt med flere varianter.

For mange år siden  var det ingen informasjon om hvor flaggene sto på greenene. Så kom det en markering på selve flaggstangen hvor markering (med en ball eller et annet merke) som ga informasjon om at hullet sto et stykke inn på greenen i henhold til hvor høyt markeringen var plassert på flagget. Dette var en enkel og meget god måte å gjøre det på. Ikke særlig nøyaktig, men metoden byr på veldig mange fordeler. Mange bruker den metoden i dag. Etter Golfsidens mening gir den mest mening og er mest fornuftig samtidig som man da får fornuftige flaggplasseringer uten å være bundet opp til noe mønster.

Senere ble greenene delt opp i fire hvor flaggene etter hvert endte opp i hjørnene på alle greenene. Flagget ble aldri plassert i midten fordi det ikke kunne markeres på scorekortet eller kartet!!! Dette ble meget tåpelig til slutt med 18 vanskelige flaggplasseringer – på hver runde. Umulig å få en god score for de fleste. Og kjedelig å spille. Den fornuftige spilleren valgte da å spille mot midten av greenen for så etter et perfekt slag å pøtte seg utover mot kantene hvor flaggene sto. Hvis da ikke vedkommende var så heldig å slå et feilslag og ende opp med en reell birdiemulighet i greenkanten.

Andre valgte å dele greenen opp i enda flere deler. Dette gjorde det vanskeligere å finne ut på scorekortet hvilken bokstav som hørte til hvilket hull. Med liten skrift var det mange over 40 år som ikke så noen ting uten briller. Mange av greenene hadde heller ikke så mange gode flaggplasseringer at dette ble noen god løsning. Flaggene ble ofte stående oppe på bakketopper og i umulige skråninger. Dårlig løsning!

Det beste vi har sett til nå er når det er oppgitt hvor langt inn på greenen flagget står fra forkant og hvor langt det står fra høyre eller venstre side. Slik som det er på Miklagard.

Det medfører et stykke arbeid å oppgi dette hver gang man skifter hull og det skal trykkes opp til spillerne hver dag.

Bak-midten-foran
En del baner har tatt i bruk bak-midten foran-prinsippet. Det går ut på at flaggene står i den nevnte rekkefølgen på alle greenene. Det fører til at det ofte blir 12 vanskelige flaggplasseringer på en runde. Foran på greenen betyr at du ikke har mye å lande på. Flagget blir gjerne satt nær kanten for å unngå tvil om hvor det står i forhold til kartet. Står det et godt stykke innpå den første tredelen av greenen, kan denne flaggplasseringen anses som lett. Flagget bak på greenen er stort sett alltid en vanskelig flaggplassering fordi det bak greenene som regel er trøbbel. Midt på greenen er ikke alltid det samme som en lett flaggplassering. Mange greener har sterke helninger midt på greenen. Når flaggene plasseres her, blir det opplagt vanskelig. For vanskelig. Mange av tredjedelene på greenene er uegnet for flaggplassering og bør i hvert fall ikke plasseres der hver 3. dag!

Men det verste med denne bak-midten foran-metoden er at det bare blir tre ulike måter å sette opp banen på – i stedet for tilnærmet uendelig mange slik det blir når hullgraverne for velge fritt på hver green. Dessuten kan ikke banen settes opp etter vær- og vindforholdene med det nevnte prinsippet. Det er en uting i seg selv.

Ikke behov for å vite hvor flagget er

De fleste som har over ca. 20 i handicap har normalt ikke noe særlig behov for å vite hvor på greenen flagget står ut over det de kan se ute på banen. Presisjonen er rett og slett ikke god nok for denne kategori spillere (ellers ville de hatt lavere handicap).

De aller fleste er mer enn godt nok fornøyde med en grov informasjon om hvor på greenen flagget står. Det er mer enn godt nok. De bedre spillerne som vet hvor langt de slår med hver enkelt kølle, har behov for å vite avstanden til flagget. De fleste av disse bruker i dag avstandsmålere. De koster ikke mer enn en vanlig golfkølle. Har de gode spillerne ikke avstandsmålere, er de ikke så opptatt av å få nøyaktig informasjon. Derfor behøver ikke informasjon om avstandene være så omfattende at det blir noe problem og ekstra arbeid og kostnad for klubbene.

Vanskelig om våren
I Norge har vi et tøft klima for golfbaner. Om våren er det ofte ikke forsvarlig å sette flagget på store deler av greenen pga vinterskader. Da blir det håpløst med bak-midten-foran-prinsippet. Greenkeeper eller annen ansvarlig for flaggplasseringene bør kunne bruke sunn fornuftig i slike tilfeller.

Men hvorfor ikke bruke sunn fornuftig hele året på alle greenene? Da oppnår vi gode flaggplasseringer med gress rundt hullene og vi slipper disse tullete flaggplasseringene som er diktert av et kart på et scorekort som ikke tar hensyn til greenenes utforming.

Avstanden til midten av greenen er mer enn nok for de aller fleste. 150m og 100m pinner er glimrende. De som er interessert i å vite hvor flaggene står, kan se seg om på sin vei rundt banen. På de fleste baner ser man mange av de kommende hullene og skaffe seg en visuell oversikt over hvor flagget er.

Kjedelig golf
Oppdelingen av greenene i tre og fire eller flere områder fører til mange vanskelig og irriterende, tåpelige flaggplasseringer fordi greenene ikke er lagt slik at kartet passer til terrenget.

Ikke nok med det!

Det blir rett og slett kjedelig å spille med bare tre måter å sette opp banen på når alternativet er tilnærmet uendelig antall løsninger med hensyn til flaggkombinasjoner på en bane. Her bør man ta hensyn til medlemmene og ikke de som bare spiller på greenfee en gang i året.

For å markere hvor langt inn på greenen flagget står, kan man bruke farger på flaggene eller markeringen på flaggstangen slik som nevnt over og som ble brukt i flaggmarkeringens barndom. Det er mer enn godt nok i vår tid hvor vi har fått avstandsmålere.

Anbefaling til landets klubber fra Golfsiden.com:
Bort med de fastlåste løsningene som står trykket på scorekortene. Ta hensyn til klubbens medlemmer som betaler kostnadene og la dem få et mer variert baneoppsett. Så får heller greenfee-spillerne ta med seg avstandsmåler eller kikke på markeringen som kan settes på flaggstangen, og som en del baner heldigvis bruker i dag - en billig og meget god løsning!


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Her finner du DEBATTSIDEN
Si din mening!!


Leter du etter noe? Søk på GOLFSIDEN etter noe du lurer på. Kanskje du finner det du søker på tusenvis av Golfsiden-sider som ligger ute på nettet. Les mer

Skal du annonsere kjøp eller salg av aksjer/spilleretter eller brukt utstyr?
Skal du annonsere selv? KLIKK HER

Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn


Tilbake til første side

 

 
 
Annonser
Kjøpe selge golfaksjer/-andeler?
Annonsering golfaksjer

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ar@golfsiden.com 

Henvendelser annonser:
Asbjørn Ramnefjell
TLF: 67 14 10 90
Mob: 900 900 72
ar@golfsiden.com