Golfsiden.com - Norges store uavhengige nettsted for golf - Hele Norges golfportal Les mer
 

 Annonsere aksjer?
 
Norske-svenske baner
 
Ukens golftips
 
Innendørsgolf
 
Golf på Internett
 Vitser
 
Golf på TV
 
Arkivet
 Kontakt
 Golfbox
 Rankinglister


 LOGIN TIL GOLFBOX


Gamle leserbrev

GOLFSIDEN som din startside? Klikk her

Legg golfsiden.com til dine favoritter: Klikk her 

Til alle nye seere/lesere:
VELKOMMEN 

Annonsér på Golfsiden - ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72
Tilbake til første side    Debattsiden    Golfreiser





13.11 Golfforum:
Nyttig og bra
Norges Golfforbund har hatt årets Golfforum på Quality Hotel Expo på Fornebu 11.-13. november. Godt gjennomført - nyttig for landets klubber.

Fredag
var det parallellsesjoner hele dagen.

Her fikk man velge mellom svært mange ulike temaer.

Greenkeeping
Mange fikk seg nok aha-opplevelser på anleggsseminaret. Bemanning på golfbanen og grunnleggende greenkeeping var også nytt og lærerikt for mange deltakere.

Det sportslige
Golfspilleren i sentrum var ett tema som var en introduksjon til dette verktøyet som mange har og har hatt stor glede av i det daglige arbeidet rundt om i klubbene.

Trenerteamet og den sportslige virksomheten ble viet stor oppmerksomhet. Her fikk mange muligheten til å lære nye ting og høste andres erfaringer.

Helårstrening er et viktig tema. Da er Trackman et viktig virkemiddel.

Trackman
Trackman gir deg all informasjon som du trenger. Feedback er det sentrale.

Trackman startet i 2003 i Danmark. De lette etter teknologi. Dette fant initiativtakerne i nærheten. I København fantes nemlig "missile tracking". Man tok ganske enkelt eksisterende teknologi og brukte det i golf.

Det er Dopplereffekten som er grunnlaget for registreringen av data i Trackman. Det er den effekten du hører i lydforandringen du eksempelvis hører av et tog som suser forbi. Man kan måle 27 parametere samtidig.

I dag er det 170 ansatte i Trackman og så mye som 40% i R&D. Det er nye lanseringer hvert år. Trackman kontrollerer hele verdikjeden fra produksjon til sluttbruker.

USA er naturlig nok det viktigste landet, men de eksporterer også til rundt 40 andre land.

Hvem er kundene?
Hele 90 av topp 100 på verdensrankingen har sin egen Trackman. Ellers er det golfforbund, klubber, utstyrsprodusenter, college etc
Trackman har ikke bar golf. Baseball er eksempelvis også et viktig marked. 

Men husk at Trackman bare måler. Det er trenerne og utøverene som bruker disse dataene.

Og merk: The fastest swinger is not always the longest hitter. Men som regel.

I 2003 kostet dette utstyret 100.000 dollar. Trackman besøkte fem utstyrsleverandører i USA og fikk fem bestillinger! Da gikk starten!

Trackman 4 har det aller beste og nyeste. Her er det dobbelt radarsystem
Trackman 3e er "single radar system".

Trackman selger også til private som har dette hjemme. Fotballspilleren Gareth Bale er et eksempel. Han har Trackman i sitt store og elegante hjem.

Losby og Trackman
Losby konkurrerer i nærmiljøet med idretter som fotball og ski. Nå kommer det en innendørs skihall i nærheten. Det blir tøff konkurranse om talentene i området mellom de ulike idrettene. Losby har fått et flott innendørs opplegg med Trackman i sentrum.

Trackman events software
I pro am turneringer og sponsorturneringer kan alle få resultater fra Trackman med bilder. Slik kan gi extra inntekter i klubbens sponsorturneringer.

Trackman er i stadig utvikling. Det er mye nytt på gang. Nå blir det konkurranser på rangen. Trackman Range er et system som fanger opp alle slagene på rangen ved hjelp av tre maskiner. Her skal baseballvarianten brukes.

Trackman Performance Putting
måler hele putten - ikke bare tilslaget.

Her blir det: 
- Distance control
- Retningskontroll
- Green reading
- Video integration.

Dette kommer til våren. Prisene blir overkommelige.

Klubben og sosiale medier
På denne sesjonen ble sosiale medier omtalt med de muligheter som her ligger. Det ble understreket at en nyhet som legges ut på Facebook, som er den dominerende aktøren, bare når frem til 2-3% av "vennene". Ut over det legger Facebook opp til at du må betale for det. Et spørsmål er hva det skal brukes til og hvordan. Hvilke personer skal oppdatere sosial medier, og hva koster dette i tidsbruk. Dette bør tas hensyn til før man kaster seg over nye medier og nye kanaler.

Et annet spørsmål er hvorvidt klubbene skal betale annonsekroner til et selskap som Facebook som kanaliserer sine inntekter til andre land og ikke betaler skatter og avgifter til Norge i følge en rekke medier. Kanskje man her bør tenke litt solidarisk? Det er lov å stille spørsmålet.

GolfBox
Her fikk GolfBox-brukerne muligheter til å stille spørsmål og få en kort gjennomgang av nye ting og ting som er blitt endret på. Per Thomas Strand Hansen er eneste representant i Norge. 

Styreansvar- og styrets ansvar
I et tettpakket foredrag kom Egil Hatling inn på det ansvaret som styremedlemmer utsetter seg for. Han ga klart uttrykk at det kan bli erstatningsansvar hvis styret og/eller styremedlemmer forsømte sine plikter. Han har selv (smertelig?) erfaring fra dette i kraft av sitt styreverv i fotballklubben Lyn. Det gjelder for styremedlemmer å sette seg godt inn i styrets plikter og ansvar. Det er lurt å sette seg inn i regnskapene fra de siste årene og ikke minst stille kritiske spørsmål. Det er ikke dumt å tegne styreansvarsforsikring.

Norsk golf
Her kom redaktøren i Norsk Golf inn på bl.a. valg av stoff til bladet og den omorganiseringen som er skjedd i år. Han kunne fortelle at det mest populære i bladet var instruksjon og banereportasjer. Deretter kom utstyrs- og reiseartikler. Som andre medier er de avhengig av tips fra leserne.

Annet
Det var mange fagområder som ble tatt opp. Det var med andre ord et bredt utvalg av emner å dekke for de klubbene som var til stede. Her fikk man en innføring i dopingarbeidet, markedsføring VTG, hva er "riktig" handicap og hvordan skal man gå fram overfor spillere som har for lav eller for høy handicap?

Det ble foredratt over hvordan man skal håndtere juks og disiplinærstraffer i klubbene samt hvordan man skal hindre ulovlig spill på banene. 

Turneringskomiteen er kanskje den komiteen i en klubb som har mest å gjøre. Det ble snakket om dennes arbeid, lokale og regionale konkurranser.

Årshjulet og Golfstrømmen var et av temaene. Jenter og kvinner var et eget tema. Faggruppe Golfhistorie tok for seg kulturminner. Forsikring og fakturering var temaer som er viktige for administrasjonen i klubbene.

Fotballgolf har gitt en ny dimensjon til mange golfbaner. Et spill som stadig blir mer populært og kan gi ekstra inntekter til klubbene.

Hvorfor er Foreningen for Norske Golfbaner viktig for golfens vilkår i Norge? Her snakket man om de viktigste utfordringene for å skape vekst og sunn økonomi
i golfen fremover. Det var Lars Havrevold, Tore Waagø og Derek Crawford som holdt i trådene.

God økonomikontroll med automatiserte løsninger var en presentasjon av en totalløsning som er levert igjennom ECIT Group og Contar AS. Knut Tore Jevnesveen foreleste.

På programmet ellers sto:
GGG – erfaringsbasert utvikling v/Gøril Hansen og Kongsvingers GK

Helse-tour – erfaringer og veien videre v/Svein Einarsbøl

Tilskuddsportalen – økte tilskudd til klubben v/Lise Bjørnstad

Golf som Terapi – erfaringer og veien videre v/Leif Roar Falkum og
Olav Marcussen

Lørdagen
Lørdag bød på en rekke poster i plenumsalen. Programmet ble ledet og "konfransiert" av kommunikasjonsansvarlig Tom Rosenvinge i NGF på en ryddig, hyggelig og presis måte.  

Marit Wiig åpnet med å fortelle om rikets tilstand.

Hun pekte på at antall medlemskap var 105.651 i 2015 og 104.508 i 2016 per 30. september – en nedgang på 1,09 %. Hun håpet på at utviklingen skulle gå som i Sverige hvor det er vekst i antall medlemskap for tiden. Norge ligger gjerne et par år etter Sverige på dette området.
 
Oppsummert
- Hun har snakket med en rekke politikere som nå begynner å få øynene opp for helseeffekten av golf for befolkningen.

- Det har vært oppgang i salget av VTG-pakker i år enn i fjor. Dette og andre ting kan bidra til økt antall medlemmer i klubbene.

- Trener 1 utdannede er til god hjelp i mange klubber.

- Narvesen Tour har vært en suksess.

- Team Norway i ferd med å sette seg

- Regnskapet går mot null - i henhold til vedtatt budsjett

- Golf er god helse med 5 års høyere levealder. Det er godt dokumentert Alle kan spille golf. Golf er en idrett vi har glede av hele livet.

- Helse Tour er et tiltak ut mot spesielt kommuner. Golf skal brukes i helsesammenheng og rehabilitering. NGF har vært i Stortinget og sådd flere frø der, som Marit Wiig understrekte.

- Kvinneandelen må opp. Det gir flere medlemmer og bedre økonomi i klubbene. Kvinneandelen er litt under 25 %. Det er for dårlig.

- Kronprinsen syntes at golf var spennende da han besøkte golf turneringen under OL i Rio.

Lørdagen var delt opp i fire hoveddeler. Man tok for seg hvordan man kan arbeide bedre i klubbene og få flere til å spille golf. De seks innleggene i den første seksjonen hadde følgende overskrifter:

Golfspilleren i Sentrum
Andre Jåtog, daglig leder i Bærum GK, snakket om golfspilleren i sentrum hvor medlemmer ble spurt om hva man kan gjøre bedre i klubben. Mange interessante og gode poenger.

GolfBox i fremtiden
Anne Lien styreleder i Hauger snakket om: Reforhandling av NGFs avtale med GolfBox. Den gjeldende avtalen utløper i november 2019.

Ei krone her og ei krone der…
Fra Salten GK fikk salen høre om hvordan man kan reforhandle lånene i banken. Interessant for de mange golfklubbene som har dyre lån i bankene.
Det var ingen lett vei å komme frem til en løsning med kommunen for Salten GK som har 10 millioner kroner i lån. Bekjente er en god hjelp i denne sammenheng. Golf hadde ikke noen god klang i kommunens ører. Da var det viktig å fortelle hva golf egentlig var og ikke hva golf IKKE var. Klubben fikk til slutt 9,7 millioner kroner i lån fra kommunen.

Helse Tour – møte med 12 ordførere og rådmenn
Svein Einarsbøl, tidligere seksjonsleder i Asker Kommune, har reist Norge rundt i bobil og møtt mange for å snakke om golf med kommuner - ikke minst i helsemessig sammenheng. Han besøkte 62 baner i sommer. Einarsbøl ble pensjonist etter å ha arbeidet i Asker Kommune innen helsesektoren. Han kan hjelpe klubber med å få kontakter inn i kommunene.
Han startet 23. mai og fikk en fin artikkel i Budstikka.
Han fortalte om flere av klubbene han hadde besøkt bl.a. Rjukan, en klubb med en genuin dugnadsånd og fikk inn en artikkel i Rjukan Arbeiderblad, Jæren, 
Bergen, Nordfjord GK, Frosta GK og Namdal GK. Neste år går veien videre nordover. Dialog med kommunen er et stikkord. Han er frivillig og stiller sin kompetanse gratis til disposisjon.

Losbykompaniet
Kjersti Simonsen, Losby GK, fortalte om Losbykompaniet som ble startet første gang i 1855. Det skulle drifte Losby og lage mye gøy på godset. Nå er det golfbanen som gjelder for Losbykompaniet. Det er en frivillig gruppe på 20 menn og 5 kvinner. Losbykompaniet er servicemedarbeidere for klubben. De fungerer som startere og marshaller etc. i forbindelse med arrangementer og daglig spill på banen.

Hvilken nytte har klubben av dette? De deler smil, kaffe og service i klubben og ikke minst flyt på banen. De sparer klubben for marshall-funksjoner.

Her kan andre klubber spare hundretusener av kroner ved å kopiere den flotte innsatsen som Losbykompaniet driver!

Dette er en organisert frivillighet som gjør det enkelt for klubben å arrangere turneringer blant annet. - Vi er stolte over den jobben vi gjør og er stolte over å representere klubben, fortalte Kjersti Simonsen. - Jeg tror det skaper et godt miljø internt. Selv kan dette utvikle seg til å bli en klubb i klubben. Men slik er det ikke på Losby, men kan være et problem. Vi opplever å være organisert til nytte og opplever stolthet når vi har levert. Vi får uniformer og føler en tilhørighet, og kjennskap til Losby. Nå har vi venteliste for å få være med på denne frivilligheten.

Hvordan administreres dette? Jo, av en mann: Johan Foss som er "Klossbymajor". Det er han som deler ut oppgavene.

Generalsekretær Hanssen: Hva gjør NGF for å bli bedre?
Han la vekt på en bedre gjennomføringsevne og presenterte et ønske om å kontinuerlig bli bedre hver dag.

Han la også vekt på å gjøre et bedre forhåndsarbeid slik at man slipper kjedelige situasjoner under og etter turneringer. Han hadde nok et par hendelser i år i bakhodet.

Som for eksempel da man i senior NM opplevde at den største favoritten i eldste klasse Bjørn Rønning ikke fikk være med, og da norgesmesteren måtte få sin premie i kraft av kompromissløsningen om at norgesmestertittelen måtte deles og den ene måtte vente i mange uker etter at han skulle vært i play off. Men hva skjedde egentlig med Kongepokalen? Det er jo ikke to stykker!

Generalsekretæren kom også inn på nettbasert læring. Viktig er det også å få på plass en langsiktig avtale på nye digitale verktøy.

Kvinnegolf
er et sentralt og viktig tema. Slik så den bolken ut:

Flere jenter og kvinner i golfen!
Hvor er alle 20–åringene?
Kaja Wang Olafsen & Nora Kristina Eide, Los&Co
Los&Co er et av Norges ledende miljøer på merkevarebygging.
Fire av deres mest kreative kvinner fikk i oppdrag å teste ut
golf, samt studere golfen utenifra og innenfra.

Velkommen!
Matthias Gullberg, dadlig Asker GK
Asker GK har gjennomført en rekke grep for å gjøre klubben
mer attraktiv for jenter og kvinner, både på og utenfor banen.
Funker det?

Haga-damene – en suksesshistorie
Annegrete Ringdal, Jeanette Andersson, Haga GK
Damegruppen i Haga startet i 2003 og er blitt en suksesshistorie.

Hva gjør NGF?
Anja Solevågseide, Teamleder NGF

Etter lunsj snakket Magnus Sveen, Norsk Golf, med Jon Almaas om løst og fast omkring det å spille golf og bli mottatt som nybegynner på golfbanen og andre frustrerende opplevelser. Og ikke minst gleden og nytten ved å spille golf.

Så tok elitesatsingen over under tittelen:

Etablere en talentutvikling og toppidrettssatsing matcher de beste i verden

Her ble det i korthet snakket om hvordan man skal matche de beste i verden, talentutvikling, erfaringger fr OL i Rio og til slutt mentaltrening.

Utmerkelser:

Sammenlagtvinnere på Titleist Tour
Jenter 13-15 år Cornelia Karlsson, Oslo GK
Gutter 13-15 år Herman Wibe Sekne, Oslo GK
Jenter 16-19 år Caroline Berge, Sola GK
Gutter 16-19 år Markus Braadlie, Bærum GK

Norgescup
Caroline Berge, Sola GK
Fredrik Skår Spørck, Borre GK

Årets juniorstipend
13-19 år som har utmerket seg spesielt. Franzisca Sliper, Sola GK
13-19 år Eirik Einmo Thomassen, Moss & Rygge GK

Årets talent
Viktor Hovland, Miklagard GK fikk det gjeve trofeet. Han går nå på Oklahoma State University og er nr 13 i verden blant amatørene.

Årets forbilde
André Toth. Han ble rammet av hjerneslag 23 år gammel og spiller med venstre arm siden han ble lam i høyre side. En følelsesmessig utmerkelse som ble hedret med stående applaus fra en rørt forsamling.

Lørdag kveld var det festmiddag.

Søndag så programmet slik ut:

09.00 Vi møtes i plenumsalen

Vi får innledninger til hvert av temaene – som så diskuteres i grupper.
- Medlemsregistrering
- Ny kommunikasjonsplattform
- Nye satsingsområder- hvordan samarbeide
- Regionale tema

Avslutning og vel hjem

13.00 LUNSJ

Program og dokumenter blir å finne på NGFs sider i løpet av uke 46.






Her finner du DEBATTSIDEN Her diskuterer du golf
Si din mening!!


Debattsiden
Søk på GOLFSIDEN
Spør Matz Modéer
Her svarer Matz Modéer

Golfreiser:
Egen seksjon