Golfsiden.com - Norges store uavhengige nettsted for golf - Hele Norges golfportal Les mer
 

 Annonsere aksjer?
 
Norske-svenske baner
 
Ukens golftips
 
Innendørsgolf
 
Golf på Internett
 Vitser
 
Golf på TV
 
Arkivet
 Kontakt
 Golfbox
 Rankinglister


 LOGIN TIL GOLFBOX


Gamle leserbrev

GOLFSIDEN som din startside? Klikk her

Legg golfsiden.com til dine favoritter: Klikk her 

Til alle nye seere/lesere:
VELKOMMEN 

Annonsér på Golfsiden - ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72
Tilbake til første side    Debattsiden    GolfreiserHenrik Bjørnstad ser seg tilbake og håper at han skal bli bedre enn før.

26.04 Comeback i golf og langrenn:
Klarer Therese Johaug og Henrik Bjørnstad å komme tilbake?
Av: Asbjørn Ramnefjell
Det er flere likhetstrekk, men også flere forskjeller.

Aftenposten hadde en artikkel 20. april om hvor få som kommer tilbake etter en utestengelse fra idretten etter en dopingdom. Artikkelen var ikke spesielt god blant annet fordi Therese Johaug ble sammenlignet med utøvere som bevisst hadde dopet seg og som ikke hadde vært på samme nivå som henne før utestengelsen. Artikkelen konkluderte med at det ikke var lett å komme tilbake etter en utestengelse/pause fra toppidretten.

Kan Therese Johaug komme tilbake etter sin soning?
Kan Henrik Bjørnstad komme tilbake etter sin selvpålagte, lange permisjon fra internasjonal golf?

Therese Johaug har sonet en dom på 18 måneder - to hele skisesonger - for å ha brukt en ikke-prestasjonsfremmende leppekrem på solbrente lepper. Hun skal forsøke å komme tilbake i toppen hvor hun var før hun fikk leppekremen av sin lege som hun etter Skiforbundets regler var nødt til å forholde seg til.

Henrik Bjørnstad skal forsøke å komme tilbake til et nivå han var på for 12 år siden da han var PGA Tour spiller. Han har ikke sonet noen dopingdom, men tatt en frivillig pause fra golf på sju år.

Therese Johaug - Henrik Bjørnstad
Therese Johaug kan få det tøft å komme tilbake i toppen raskt når hun igjen er i langrennssirkuset på Beitostølen i november. Trening er en ting. Konkurranser er noe annet. Akkurat som i golf. Det er kjempingen mot konkurrentene og selve konkurransesituasjonen som er så forskjellig fra trening. Lengre avbrekk i konkurranser er ikke bra. Det gjelder de fleste idretter. Kontinuitet er viktig. Derfor er det vanskelig å komme sterkt tilbake. Pluss at konkurransen er blitt hardere. 

Therese Johaug har, i motsetning til Henrik Bjørnstad, trent meget godt i de 18 månedene hun har vært uten i konkurranser.

Henrik Bjørnstad har verken spilt eller trent golf i særlig grad de siste årene.

Fokus
Therese Johaug har hatt muligheter til å fokusere på sitt comeback kontinuerlig i utestengelsesperioden.

Henrik Bjørnstad har hatt flere jobber siden han la opp og ikke fokusert på sitt golfspill i det hele tatt.

Han har for øvrig lagt opp flere ganger. Se "Her er hans liv" nederst på siden.

Tilbake til hva?
Henrik Bjørnstad har blant annet arbeidet i Golfforbundet, brorens sportsbutikk og som golfkommentator.

Nå har Henrik Bjørnstad lagt seg i trening for å gjøre comeback. Han forsøkte seg i konkurranser i fjor høst uten særlig hell.

Han sa til Norsk Golf i vinter at han treffer ballen bra og like bra som da han la opp forrige gang.

Han var i Spania og trente midt i mars noen dager i området rundt Mar Menor. Hans plan har vært å være noen dager i Spania hver måned i vinter.

Men er dette nok til å komme tilbake på høyt, internasjonalt nivå i golf?

Det er trolig ikke det. I hvert fall ikke når han jobber fire dager i uken til langt på natt som golfkommentator. I tillegg har han tidkrevende forberedelser til hver sending. Det er ikke noen liten jobb å kommentere fire kvelder i uken. I hvert fall ikke hvis jobben skal gjøres skikkelig og forarbeidet grundig. Dette tar mye tid.

Den største utfordringen for Henrik Bjørnstad er nok at det er blitt så mange flere om beinet siden toppsesongen hans i 2006.

Therese Johaug vil gjerne tilbake til sitt toppnivå. Dette nivået var verdens beste skiløper sammen med Marit Bjørgen.

Henrik Bjørnstad ønsker i første omgang å komme tilbake til et nivå som da han var på sitt beste. Det var i 2006 da han var 26 år gammel. Da hadde han én topp 10 plassering på PGA Touren og 3 topp 25 plasseringer. Han spilte inn 491.000 dollar og klarte cutten 17 av 31 ganger. I 2010, etter comeback, klarte han cutten 9 av 26 ganger og spilte inn 216.000 dollar.       

Therese Johaug skal tilbake i en idrett som i internasjonal sammenheng er en miniidrett. Norge er temmelig dominerende, har det beste støtteapparatet, de beste på utstyr og det beste treningsmiljøet.

Henrik Bjørnstad er temmelig alene i sin satsing. Støtteapparat, utstyrstesting og treningsmiljø kan ikke sammenlignes med det Therese Johaug har til disposisjon.

Utenfor Norges grenser er det litt langrenn i Sverige, Finland og Russland samt noen meget få løpere fra en del andre land. Noen av dem er ganske gode på ski, men det er ingen bredde i disse landene. Konkurransen er med andre ord ikke så hard i damelangrenn, i hvert fall ikke sammenlignet med herregolf hvor Henrik Bjørnstad befinner seg. Landene rundt ekvator har aldri sett snø. Da blir innbyggerne ikke særlig gode i langrenn.

Henrik Bjørnstad, fra snødekte Norge, skal i sitt comeback kjempe mot spillere fra land som har lite eller ingen snø i løpet av året. I Norge åpner mange baner langt ut i mai, og underlaget blir ikke bra før ut i juni. Tidligst. Derfor må man bo i utlandet for å bli god i golf. Ingen norske spillere er blitt gode uten at de har hatt lengre opphold i utlandet. Det samme gjelder de svenske spillerne. Det er ikke lett å bli god i en idrett hvor man ikke har bra underlag å trene på mesteparten av året. Da Henrik Bjørnstad i sin ungdom ble god, bodde han i Spania om vinteren. Punktum. Skal Henrik Bjørnstad bli like god som før, må han bo i utlandet.    

Lykke til!
Henrik Bjørnstad blir sikkert meget god etter norske forhold. Han har mye god golf i seg og har kjent på nivået tidligere, men veien fram er lang og hard. Det blir ikke lett å slå sin personlige rekord som nr 152 på pengelisten fra 2006. I 2010 ble han nr 175. Det hadde vært moro om han kom seg gjennom Europa Tour-kvalifiseringen i høst. Derfra er det imidlertid fortsatt lang fram. Ikke minst fordi et kort fra kvalifiseringen til Europa Touren bare gir adgang til de minste turneringene.

Da har Therese Johaug det mye lettere av de grunner som er nevnt ovenfor. I tillegg har hun alderen på sin side. Hun får også stille opp i de største konkurransene umiddelbart. I motsetning til Henrik Bjørnstad.

Ikke mye hadde gledet mitt golfhjerte mer enn at Henrik Bjørnstad kan klare å komme tilbake i godt, gammelt slag. Eller helst litt bedre siden nivået er blitt høyere og bredden større i internasjonal toppgolf siden Henrik Bjørnstad la opp forrige gang.

Jeg ønsker Henrik Bjørnstad lykke til med sitt comeback. De golfinteresserte i Norge trenger sårt noen på herresiden som kan hevde seg internasjonalt.


LES OGSÅ denne artikkelen fra 2010:

Henrik Bjørnstad slår ut på Holtsmark. Til høyre Suzann Pettersen (Foto: a. Ramnefjell)

15.11.2010 Henrik Bjørnstad:
Her er hans liv
Henrik Bjørnstad legger opp med øyeblikklig virkning. Han kommer knapt til å røre køllene i turneringssammenheng fra nå av. LES MERHer finner du DEBATTSIDEN Her diskuterer du golf
Si din mening!!


Debattsiden
Søk på GOLFSIDEN
Spør Matz Modéer
Her svarer Matz Modéer

Golfreiser:
Egen seksjon