Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
     

Leserbrev
Til til første side

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
 
Sitatet

- Min beste bane?
- Den neste jeg lager.
Robert Trent Jones jr.

 
 
Leserbrev

Tilbake til første side

tilbake til Leserbrev01.04
Natural golf og Moe Norman Av: Bernt Stellander

Grunnen til at så få toppspillere bruker denne metoden, er at hjernen vår er svært vanskelig å "omprogrammere" når det gjelder motorikk, og spesielt om man har svingt i mange år på en måte. siden denne metoden skiller seg så mye fra den konvensjonelle/"konservative ;)" metoden, så er det vanskelig å få mange barn og nybegynnere til å begynne meg Natural golf, er et marketing-problem.

Selv måtte jeg finne en alternativ metode etter ett år med konvensjonell metode pga. en nakkeskade jeg fikk under toppfotball. Denne metoden ble redningen for meg og min kjærlighet til golfen, jeg fant en metode som ikke legger så mye press på ryggen pga betraktelig redusert rotasjon, spesielt i follow through, siden man står plantet med begge ben til ballen er på vei mot målet, og ikke minst fordi "linjen" mellom skulder leddene ikke roterer ifra "linjen" mellom hoftekulene, altså; de er parallelle til slaget er utført, i motsetning til knovensjonnell sving, hvor hoftelinjen spinner ifra skulderlinjen (beltespennen mot målet, mens skuldrene er så vidt åpen ved impact. Disse to elementene, samt videre stance (mer stabil plattform som gjør at mer kraft sendes til køllen i stedet for til venstre hoftekule,- som mange konvensjonelle spillere må bytte pga slitasje!.

Ryktet om at man slår kortere med Natural er tøv, med bedre "motkraft" mot bakken, og mer stabil balanse gir selvfølgelig bedre lengde, men også fordi man treffer mer konsistent midten på køllen pga. færre bevegelige deler!). siste moment i Natural golf svingen er at man stiller opp i en posisjon som man vil ende opp straks køllen er i bevegelse, slik at det blir en sving nærmere ett plan enn den konvensjonelle svingen hvor man stiller opp med overarm og skaft i markert vinkel, men ved impact så er fremre overarm og skaft nesten på linje, mens natural stiller opp "nesten" med fremre overarm i linje med skaftet, sett bakfra (til høyre for spilleren).

De siste to momentene gir mindre feilmargin siden man ved videre stance får flatere angrepsvinkel på køllehodet mot ballen, og tar ikke store divots, men mer "bacon strips" (ingen tykke eller tynne slag,- får allikevel backspin så det holder, her er mange på viddene. Med Natural klipper man gresset FORAN ballen, så man slår allikevel NED på ballen :))Når man heller ikke roterer så mye, blir også køllens bevegelse i impactområdet "flatere" i det andre planet, altså at man har mindre feilmargin i impactområdet fordi køllehodet er square over større område foran og bak ballen (inside-square-inside buen er FLATERE med Natural Golf!) Dette er pure science og ren geometri, men tilbake til det at toppspillere enda ikke vises.

Sandy Lyle spiller ikke Natural golf i teknikkens rette forstand, men bruker egenskaper fra den og tilpasser. F.eks. klarer han ikke holde bakre hel/fot på bakken gjennom impact slik Moe gjorde, og det er et klinkende klart bevis på at han er nærmere konvensjonell enn Natural.

Har selv drevet mental trening i 3 år for å få til dette, og slik utrolig forskjell i måten å gi gass på ved bruk av kroppsvekt og det å flytte vekten slik at man kan ta imot svingkraften i en balansert posisjon med begge bena plantet er meget vanskelig dersom man har startet med konvensjonell stil, med å spinne hoftene og rette ut fremre ben slik at fremre hofte "tar imot"......Her ligger årsaken til at Moe i over 45 år var den beste ballstriker i verden, og ifølge Singh (bl. flere andre) er den eneste som "bestille" skru, ballbane, landingssted, hver dag! Samme enkle bevegelse (ikke enkel for en som har spilt konvensjonell) med FÆRRE BEVEGELIGE DELER. Moe er det mennesket som har kunnet svinge så nært en testrobot (ett plan) som mulig, men fremdeles på en måte som IKKE sliter på kroppen. Moe utviklet denne bevegelsen fra han var 16 til 19 alene på rangen, mens hans trenere prøvde å påvirke han, og mange mobbet stilen hans. Han hadde tro på det han drev med, og slo flere baller( over 5mill) enn noe manneske har slått gjennom tidene, og det uten å noen gang hatt vondt i ryggen! En gang slo han 1540 drives over 200 meter innenfor 25 meters bredde, - brukte hele dagen og gikk ned 5 kilo- holdt på å ødelegge karrieren (og hendene, var et show på hjemmebanen som tok litt av kan man si, måtte bruke dame-flex for å ikke ødelegge seg helt, men nøyaktigheten blir da ikke mindre imponerende!

 Da han hadde svingen inne 19 år gammel vant han alt, men hans autistiske tendenser samt hans ufattelige skyhet gjør at vi i dag ikke alle sammen spiller Moes stil, videreført av Natural Golf. Det tragiske er at Natural Golfs instruktører klarer ikke engang slå slik Moe gjorde og slik de instruerer, fordi de i mange år har spilt konvensjonell golf. Dette gjør at de sliter i Chicago, allikevel er det noen av de beste skolene der borte, og har uten sammenligning de beste resultater i Hcp forbedring. Dette er "pure science" , og som Moe sa; "Vanity is a luxery of fools" - "forfengelighet er idiotens luksus",- bare se på Bokløv-stilen, man hopper klart lengre fordi man får større "flate" å "flyte" på mot vinden, siden skiene nå kommer mot "motluften" i stedet for før å være "gjemt" bak/under kroppen. PURE SCIENCE det og. Men i stedet for å henge seg opp i stil, så må man i idrett være opptatt av resultat, og få større glede av vår fantastiske sport, og det med mindre ubehag i utførelsen av svingen. jeg synes helt klart at det er vakrere å se Faldo og gutta slå, men når det gjelder energiøkonomi og ballflukt, kommer ingen i nærheten av Moe. Det er ren dynamikk, eller som Moe sa ; "effortless power", "kraft uten anstrengelse".

Kuykendall utviklet et system basert på kun biomekanikk og så til andre sporter som baseball og hockey, og utviklet en metode som er eneste sving som faktisk er patentert, og som gir én fremgangsmåte, uansett hvem som lærer den bort! Etter mange års slit for å få dette up and running tipset noen han at en raring i Canada hadde svingt slik i 50 år, og slik fikk de fatt i en som kunne sette Natural Golf på kartet. Svingen meget lik, så å si identisk, og det "beviser" på en måte at Moes sving er bra for kroppen, ihvertfall mere skånsom enn konvensjonell golf. Natural har brukt Moe for det han er verdt.

Å se Arnold Palmer svinge, og se Moe ved samme alder, er utrolig. Man ser at det gjør vondt når Arnold svinger, men man så på hver celle av Moe at han hadde utrolig glede av hvert slag, og det 70 år gammel, ingen kompensasjon for stivhet i kroppen osv. fordi svingen har færre bevegelige deler og mindre rotasjon i gjennomsvingen.

Nei, glem stil, se på hva som er mest logisk, se på den som slo ballen best i over 45 år, eller prøve å få beltespennen mot målet mens skulderlinjen er nesten parallell (square) med siktelinjen - ingen vanlige klubbspillere klarer dette, men DET skal de lære bort, noe 98% ikke av spillerne klarer å gjøre!!! Er ikke det litt forunderlig???

For spørsmål om Moe og hans bevegelse, ta gjerne kontakt med bernt@pilotputters.com

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Her kan du skrive ditt leserbrev til Golfsiden
Skriv inn ditt innlegg i feltet under. Innlegget kan godt være med kallenavn, men som i andre seriøse fora ønsker redaksjonen å vite hvem innsenderen er. 

Leserbrev
:
 

Navn: E-post

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ditt innlegg

Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn


Tilbake til første side
 
 
Annonser