Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
    

Nyheter

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
 
Sitatet

"The more I practice, the luckier I get"


BEN HOGAN
 
 

Nyheter

Tilbake til første side     Søk på GOLFSIDEN Les mer
Tilbake til Thailand



09.12.04 Thailand:
Drømmegolf i Thailand 2004
Av: Steinar Bjerke


En gjeng nordmenn med sine caddier

Årets reise ble gjennomført i tidsrommet 11. – 29. november, og var denne gangen vesensforskjellig fra våre tidligere turer. For allerede i desember 2003 ble det sendt ut en invitasjon til kolleger, venner, familie og venners venner med tilbud om å delta i turen. Reaksjonen lot ikke vente på seg, og ved avreisen var vi en gruppe på 22 personer, hvorav 18 golfspillere. Og de aller fleste var førstegangs-besøkende til Thailand.

Same procedure as every year…..
Finnair via Helsinki ble foretrukket, ikke minst fordi det er enkelt og raskt å bytte fly på en ”liten” flyplass. Total reisetid til Bangkok er også kortere enn å fly via Europa. Rammen for programmet ga seg selv, basert på tidligere reiser, men en liten forandring ble det plass til. Fra flyplassen i Bangkok, hvor vår lokale arrangør møtte oss med en stor komfortabel 40 seters turistbuss, gikk turen direkte til Grand Garden Golf and Resort 180 km vest for Bangkok, og vel 20 km utenfor byen Kanchanaburi. Der ble vi innkvartert i småhus, som banens hotell består av. Rent og pent med A/C og bad/toalett, og et digert svømmebasseng. Litt småslitent i bygningsmassen, selv om det ikke er mer enn 10 år gammelt, men fullt akseptabelt for et par dager. Og billig. Greenfee på hverdager er kr 70, og i helgene kr 100. Dobbeltrom med frokost kr 150.- Og de har en god restaurant som serverer en rikholdig og velsmakende meny. Heldigvis er menyen på engelsk også, for språkkunnskapene blant personalet er det så som så med!

Stedet ligger langt ute på landet. Det er 24 km til byen Kanchanaburi, så hvis du har ønsker om livlige gater med restauranter og butikker, er ikke dette stedet å slå seg ned for en 14-dagers ferie! Men siden vi kun skulle spille golf, og dra på sightseeing, samt hvile ut etter en lang reise, passet stedet utmerket.

Men velger du tross alt å legge ferien hit, blir dette garantert tidenes billigste golfferie. Hotell med frokost i 14 dager, og 14 greenfee med caddie kommer på kr 2.750.- pr pers i dobbeltrom. Noen bedre?


Oversikt over Hua Hin

Banen
ligger naturskjønt til ved foten av de fjellene som danner grenseområdet mot Burma. Veltrimmede fairwayer, til dels lynraske greener og flinke caddier som bidro til at spillet fløt fint, selv om begynnende vinterrust i svingen, og ettervirkningene av en lang reise og jetlag gjorde seg gjeldende. Det er ikke bare-bare å ha utslag når kroppen insisterer på at klokken er 0200. Men det er en fin måte å tidsomstille seg raskt på. For det er det jo ingen grunn til å vente med!

Rent generelt er standarden på banene rundt Hua Hin gjennomgående bedre enn Grand Garden, men den hevder seg godt mot gjennomsnittet av hva vi er vant med her hjemme, spesielt når prisen tas i betraktning.

Byen og severdigheter
Kanchanaburi er sikkert ikke noen kjent by for de fleste, men midt i sentrum ligger Broen over Kwai, samt krigskirkegården og –museet, og det er jo verdt å få med seg når man er der. Det sporer faktisk til ettertanke, når man ser gravene til de mange unge menn som måtte bøte med livet i japansk krigsfangenskap som slavearbeidere på jernbanen mellom Thailand og Burma. Kvelden ble avsluttet med en hyggelig felles middag på en utendørsrestaurant på en båt på elven Khwae Noi. (Kwai) Det var lørdag kveld, og elven var full av ”karaokebåter” som seilte opp og ned, med musikalsk underholdning av ytterst varierende kvalitet…..
Men maten var god, og stemningen var raskt på topp!

Etter middagen og en nattlig runde i Kanchanaburi reiste vi tilbake til Grand Garden, hvor et lyst hode fant ut at det kunne være greitt å avvikle et nattlig mesterskap i synkronsvømming. Som sagt så gjort, og det ble inntatt medbrakte forfriskninger på bassengkanten i tropenatten. Mange deltok aktivt i mesterskapet, men resultatet var ikke noe udelt vakkert syn. Men ingen druknet. Premieutdelingen ble forbigått i stillhet…..

Kattepensjonat av sjelden type
Ca. 3 mil nord for byen finnes det også et avansert ”kattepensjonat”, drevet av en munkeorden. Og etter å ha spilt vår andre runde, la vi turen innom på vei til Hua Hin. Munkene har nemlig satt seg fore å ta vare på dyr, og spesielt tigerunger som har blitt foreldreløse på grunn av krypskyttere. Men det er nå en gang slik at også ”kattunger” blir voksne etter en stund, og det er ganske imponerende å se munkene leie rundt på 250-kilos tigerbeist i kort lenke, og med en liten pinne til å dirigere dem med. Gjerder? Glem det – du er midt blant dem, og de fleste av munkene har arr som tyder på at kattene kan være ganske lekne…, men alvorlige uhell har det visstnok aldri vært. Så langt. Vil du klappe en lys, levende tiger, så vær så god! Du blir leiet rundt blant tigrene, og vil du bli fotografert mens du klapper, lar det seg ordne uten problemer.

Målsettingen med ”pensjonatet” sies å være å ta vare på tigrene til de kan settes ut i nasjonalparken som omfatter det øde grenselandet mot Burma nord for Kanchanaburi. Unn deg en tur innom hvis du skulle være på de kanter. Det er vel verdt inngangspengene på kr 25.- (150 Baht)

Innkvarteringen
Turen til Hua Hin gikk raskt på gode veier. Vel fremme hadde vi denne gangen valgt å bo på et såkalt Guest House, ikke minst fordi vi hadde noen single personer i gruppen. I Thailand betaler man pr. rom, og prisen er den samme enten man er en eller to personer. Og da blir det fort dyrt når man reiser alene. Nilawan, som stedet heter, er et familiedrevet, rent, pent og hyggelig sted hvor man raskt føler seg hjemme. Så fort du har sjekket inn, vet alle hvem du er og hvilket rom du bor på, og servicen er både varm, smilende og vennlig.

Nilawan ligger i en liten blindgate uten trafikk, og med en seks-syv andre lignende herberger som også deler et svømmebasseng. Det som er av støy kommer fra kvitrende spurver om morgenen, og suset fra a/c-apparatene. Stedet har en meget god og billig restaurant, samt PC-er med bredbånd som du kan bruke for 10 kr pr. time. Ellers finnes nærbutikk, et par massasjeforretninger/ frisør og skredder. Du får altså ingen tropisk have, men to minutter unna ligger den 5 km lange stranden, hvor du kan jogge, spasere og se på livet, leie stoler, kjøpe fersk frukt, drikke og mat og henslepe ettermiddagene etter golfen i skyggen av en parasoll. Sentrum er i 10 minutters gangavstand langs stranden, eller via hovedgaten. Taxi som tar inntil 11 personer koster kr 8.- (for hele bilen)

Rommene er ganske store og luftige, og selvsagt med A/C, kabel-tv med 30 kanaler men ingenting å se på, kjøleskap som daglig etterfylles med gratis og kaldt, friskt flaskevann, balkong og eget bad. Det eneste man bruker rommet til er jo å skifte/dusje eller sove. Resten av tiden er man ute, så det virker litt unødvendig å betale norske priser på et luksushotell, når man sjelden er der!

Prisnivået forøvrig er det ingen ting å si på. Vi leverte tøy til vask hver dag, spiste flere middager, kjøpte øl, drinker, mineralvann, snacks og frukt m.m., og etter 14 dager var vår regning for ”extras” kommet opp i kr. 800.- for 2 personer……eller kr 200 pr. person pr uke om du vil. Overkommelig. www.nilawanguesthouse.com

Stranden
ligger to minutter unna, og er ca 5 km lang. Det leies ut fluktstoler og solsenger (kr 5 til 15 pr dag), og det serveres drikke og varm mat. Dessuten yrer det av selgere av alt fra fersk frukt (mango, papaya, bananer og ananas) til duker, klær, klokker og reiseeffekter. De er slett ikke påtrengende, men hyggelige og høflige, og tar faktisk et nei for et nei. Og de gjør det med et smil som kan smelte stein.

Golf
Siden de fleste var golfere, fikk naturligvis dette ytterst frustrerende spillet bred plass i reiseprogrammet. Det var lagt opp til maksimalt 13 runder på 16 dager, (fri to lørdager og en søndag) men slik at alle på forhånd kunne velge hvilke dager og baner de ønsket å spille. Noen supplerte ytterligere, og spilte 15! Opplegget fungerte aldeles utmerket, og hver dag var vi mellom 12 og 18 spillere. Banene vi spilte var:

Grand Garden, Kanchanaburi
Royal Hua Hin
Imperiel Lakewiew
Majestic Creek
Royal Springfield
Palm Hills
Bangkok Golf Club, Bangkok. (Flomlys)

….og favoritten er? Alle i Hua Hin – kanskje med et lite pluss for Majestic Creek, som er svært variert, og det mest spesielle er at det er kun på hull 10 og 18 at man kan se en annen fairway! Ellers er man dønn alene i bushen i 4 timer. Eneste minus er at det er litt avstand fra green til utslag på enkelte hull, slik at det kan være fornuftig å bruke bil. Men det går greitt å gå også, så det er sagt.


Effektive caddier på Palm Hills


Royal Hua Hin ligger midt i byen, og Palm Hills ca 10 minutter unna, ved flyplassen. De øvrige 3 banene rundt Hua Hin krever en kjøretid på ca 25 minutter.


Klar for utslag på Lakewiew

På Lakewiew er det hotell med digert svømmebasseng og jacuzzi, og derfor tilbrakte vi ettermiddagene etter golf og lunsj ved bassenget, og ba våre sjåfører hente oss først ved 17-tiden. Herlige dager, og ekstra hyggelig når man er flere som har det trivelig sammen! Samme fremgangsmåte kan du også benytte på Majestic Creek, hvis du skulle føle for det!

Bangkok Golf Club er en mesterskapsbane, og det merkelige er er at det er halv pris (ca kr 200.- med caddie) for å spille etter kl 1500. Og da spiller du i flomlys fra ca kl 1730. Dette passer jo utmerket for oss europeere som har masse tid å slå i hjel fra vi blir ”kastet ut” av hotellet ved 12-tiden, til flyet går 12-14 timer senere.

Golfbiler koster fra kr 110 til 125 på alle baner, men med caddie er det ikke noe problem å gå, for banene har stort sett små høydeforskjeller. Men pass på å drikke nok, og det er ”vannhull” og toaletter for hvert 3. – 4. hull på alle baner. Vi hadde et par tilfeller av ”varmeillebefinnende” på den første runden i Hua Hin, som var en spesielt varm dag. Det ble kurert med en kald dusj og en halvtimes hvile i garderoben. Resten av tiden var det ca 30 grader hver dag, og en svalende bris hele dagen. Så temperaturen var ikke noe problem.

For nærmere beskrivelser av de enkelte banene, kan du jo ta en titt i tidligere rapporter.

Kostnader
Det er vanskelig å gjøre direkte sammenligninger med baner i andre land, men generelt kan man si at banene rundt Hua Hin koster i snitt ca kr 350.- pr runde. Dette inkluderer caddie, og transport frem og tilbake til banene, når man bruker en lokal arrangør. Tips til caddiene (kr 35 –50, eller 200 –300 baht) kommer i tillegg. Standarden på banene står ikke tilbake for noen annen destinasjon.
Det er også riktig å ta med i beregningen at varm lunsj koster 10-15 kroner og en øl 10-12 kroner. Når man ser på det totale prisbildet ved å reise ut og spille en runde, er kostnaden i hvert fall ikke skremmende høy, selv om prisene på golfen har økt betydelig de siste årene. Og det er deilig å slippe å kjøre bil selv.

Øvrig sightseeing
kan kjøpes stort sett overalt, og det er mer enn nok til å fylle 14 dager for ”ikke-golfere”, eller golffrie dager for de som måtte føle behov for det. Det er bare å gå inn til hvilken som helst av de turoperatørene som har kontorer i sentrum, så får du all den hjelp du trenger.

Mat og drikke
Hjemmefra er vi vant til at jo flere gjester, desto større problemer med å få plass, og en akseptabel service på restaurant. I Thailand er det tvert om – jo flere, jo bedre! Det er normalt ikke noe problem å toge inn uanmeldt med 15-20 personer. Men i helgene kan det være lurt å bestille. Restauranten omgjøres på et øyeblikk, og langbord settes opp. Det er lurt å la en person bestille menyen, f. eks. 8-12 retter, og deretter utbryter måltidet i løpet av 10 minutter hvis du bestiller thai-mat. Og det skal du gjøre. Alle forsyner seg av alle retter, og blir det for lite, er det bare å bestille påfyll. Vi prøvde dette flere ganger, og med masse deilig sjømat, øl ad libitum (og det er mye) til måltidsdrikk, bugnende fruktfat til dessert, samt kaffe og et par helflasker Mekong Whisky med is dertil, klarte vi å drive regningen opp i kr 60.- pr person. For det får du ikke engang en pils på Lekter`n på Aker brygge!

Skummelt med fremmed mat i tropisk klima, tenker du kanskje nå, og minnes dager og netter med frostrier og pottetrening fra tidligere turer til varmere strøk. Faktum er at vi ikke hadde en eneste sykedag blant 22 personer som var på tur i 18 døgn. (totalt 396 personreisedøgn) Hold deg til thai-mat, så går det bra! Men dumper du borti så sterke varianter at munnen kjennes ut som om du har vært hos tannlegen og tatt bedøvelse, kan du muligens vente deg protester fra tarmsystemet. Selvfølgelig kan det ikke utstedes garantier mot maveproblemer, men mine erfaringer fra dette landet er kun gode.

Tannlege - Dental 2000
Under et besøk tidligere i år, oppdaget jeg at det er åpnet en ny, hypermoderne tannklinikk rett syd for Hua Hin – ca. 4 km fra sentrum. Jeg anbefalte de av deltagerne som følte behov for det, å avlegge stedet et besøk, og suksessen var umiddelbar! I løpet av oppholdet ble det satt inn både nye kroner og broer, bleket tenner og oppgradert tyggeredskaper på bred front. Anne, som fikk laget en ny bro for 3 tenner, sparte kr 9.500.-, og nye kroner med gullforing var ca kr. 3500.- billigere enn hjemme! Annes tur ble i sin helhet dekket av besparelsen hos tannlegen! Så sett av et par ettermiddager når du er der – det er lønnsomt. Be hotellet ringe å bestille tid for deg, tlf 032 536957. Spør etter Dr. Wijay Tandunkanokruch (heldigvis bruker de bare fornavn, i Thailand, så Dr Wijay holder!). Er det mye du trenger å gjøre, får du hele golfferien dekket av prisforskjellen! Hvis du spør tannlegen din her hjemme hvor han får laget sine kroner og broer, er svaret ganske sikkert Thailand eller Hong Kong. Det svarte i hvert fall min! Derfor tar det en uke eller to. I Thailand tar det to dager, så er det hele på plass!

Loy Krathong
feires hvert år når fullmånen inntreffer i november, og er en av de virkelig store festdagene i Thailand. Vi valgte å feire kvelden på Sofitel Central midt i byen. Det var dekket bord rundt bassenget i haven, og satt opp minst 100 meter buffet med varm og kald mat av alle tenkelige slag. Prisen på ca kr 250 pr. person inkluderte et cocktail-party, og var vel verdt pengene. En virkelig stemningsfull kveld å ta med seg, så sørg for å være der når fullmånen inntreffer 16. november i 2005!

Den siste lange dagen
De fleste fly til Europa går rundt eller etter midnatt, og husk at datoen skifter kl 00:00!

Vi startet fra Hua Hin kl 1045 med kurs for Bangkok og Bangkok Golf Club for en siste runde før avreise. Dette var forresten den eneste dagen vi hadde forsinkelser i det oppsatt programmet, for bussen vår kom hele fire minutter etter oppsatt plan! Det var lite trafikk søndag formiddag, og turen gjennom Bangkok sentrum fra syd til nord gikk i 100 km/t på det nye superhighway-systemet. Vel fremme var det klart for lunsj og deretter utslag fra kl 1530. Etter å ha rundet de første 9 kom flomlyset på, og så var det bare å spille seg gjennom tropenatten i det spesielle, trolske lyset som flomlyset skaper. Vel tilbake i klubbhuset ventet middagen på oss, etter at vi hadde dusjet og skiftet til klær som var noe mer hensiktsmessige for de minus 9 som ventet i Oslo.

Så var det bare å hoppe på bussen og kjøre til flyplassen 20 min unna. Og det er mange flyplasser som har mye å lære av den effektivitet som oppvises i Bangkok. Nesten ingen køer noen steder, verken i innsjekking eller passkontroll.
Flyet gikk etter tidtabell, og det var neppe noen i vår gruppe som var våkne lenge nok til å spise en middag til. Og da vi kom hjem, var alle enige om at det hadde vært en fin tur…..

Og hvordan er det så å reise mange sammen?
En udelt positiv opplevelse sett fra ”reiselederens” synspunkt. De fleste kjente noen fra før, og det tok bare et par dager, så var hele gruppen sveiset sammen til en gjeng som virkelig visste å ha det gøy sammen. Alderspredning fra 19 til 65, og handicap fra 16 til GK la slett ingen demper på stemningen, snarere tvert imot. Felles lunsjer og frokoster, samt en del middager bidro positivt til det. Og golf med ulike personer hele tiden, selvfølgelig.

All transport ble ordnet på en forbilledlig måte av vår lokale arrangør, som med fast og myndig hånd lastet golfbager, telte deltagere, betalte green- og caddie-fees, og sørget for at programmet og spilletider ble fulgt til punkt og prikke.
Det frister absolutt til gjentagelse å reise en hel gjeng sammen – og det blir i november neste år. Garantert! Og jeg tror jeg har alle deltagerne med meg når jeg sier at turen var en golfopplevelse for livet!

Med goflhilsen
Steinar Bjerke


Tilbake til Thailand




LINK TIL GOLFSIDENS NYE DEBATTSIDE - KLIKK HER Meget enkelt å bruke!
Si din mening!!


Tilbake til første side


 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
HAR DU NOE PÅ HJERTET?

Her kan du skrive ditt leserbrev til Golfsiden

Skriv inn ditt innlegg i feltet under. Innlegget kan godt være med kallenavn, men som i andre seriøse fora ønsker redaksjonen å vite hvem innsenderen er. 

Leserbrev
:
 

Navn: E-post

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------





 

Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn

 
 
Annonser
 

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ramn@online.no 


Henvendelser annonser:
ramn@online.no