Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
    

UKENS TIPS

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
 
Sitatet

"The more I practice, the luckier I get"


BEN HOGAN
 
 

UKENS TIPS

Tilbake til første side

Tilbake til Golftips

Ukens tips uke 22 - 2007
Myte om golfutstyr:
”Jeg fikk kølletilpasning på driving range (eller i sportsbutikken eller i proshopen)
Av: Asbjørn Ramnefjell, Golfsiden.com
Det er mange måter å få tilpasset køller på.

Tom Wishon er en anerkjent køllehodedesigner som har sitt syn på kølletilpasning og kølledesign. Jo grundigere man måler og undersøker, jo bedre bør resultatet bli. Et tilbakevendende spørsmål er om man skal stole blindt på måleresultater. Her er det viktig med både gode måleinstrumenter og en god tolkning av de data som kommer ut. Da gjelder det at tolkeren er velinformert. Når du slår en slice og måleinstrumentet forteller noe annet, er det selvsagt måleinstrumentet som tar feil.

I sin bok ”The Search for the Perfect Golf Club” skriver Tom Wishon mye om custom fitting eller kølletilpasning. Han påpeker ulike trinn eller nivåer av kølletilpasning:

1 PRO SHOP: Slå noen baller med ulike køller på driving rangen eller i en butikk. Dette beskrives som en prøve og feile-metode. Du kan få en kølle som passer deg – hvis du er heldig.

2 DEMODAG: Du slår noen baller hvor en launch monitor registrerer ballhastighet og skru i ulike retninger. Du slår mange driver og kan finne en driver eller en annen kølle som passer deg. Igjen kan du få en kølle som passer deg – hvis du er heldig. Ved å slå ulike køller på en driving range kan du finne ut et par parametre for kølletilpasning, men ikke de 20-talls faktorer som en profesjonell køllemaker kan vektlegge for å finne ut hva som passer best til din sving.

3 KØLLEMAKER (for nybegynner): Her er vi inne på en grundigere kølletilpasning. Først foretas det et intervju for å klargjøre din ”golftilstand” og dine ønsker for forbedringer. Så blir du manuelt målt for å finne riktig køllelengde og elektronisk målt for å finne svinghastigheten din. For nybegynnere er dette en bra metode. For den mer viderekomne spilleren må man gå betydelig lenger.

4 KØLLEMAKER (for viderekomne):Dette nivået inneholder nivå 3 som er nevnt over. Her blir det også lagt vekt på å matche køllenes frekvens og køllenes treghetsmoment (MOI) - Moment of Inertia. For spesielt interesserte henvises til denne siden. Klikk her: http://golf.about.com/od/faqs/f/moi.htm

Andre ting å ta hensyn til er loft, spesielt for trekøllene og kanskje wedgene, samt oppbygging av grepene og køllens totalvekt.

5 KØLLEDESIGNER (for elite):Dette punktet er øverste hylle. Da snakker vi ikke lenger om å ”lime sammen” hode, skaft og grep. De fire første punktene tar som regel utgangspunkt i spillerens eksisterende køller. Køllehodedesigner og kølledesigner er nemlig to forskjellige yrkesgrupper. Tom Wishon er køllehodedesigner, og det er det viktig å huske når man skriver om tilpasning av golfkøller - med henvisning til Tom.

For å bygge golfkøller er Toms anbefaling fra mange år tilbake:
Ta utgangspunkt i spillerens eksisterende køller! Gjør forandringer som bedre vil gjøre spilleren i stand å nå sine mål! En slik fremgangsmåte gir bedre køller enn de gamle, men bedre betyr nødvendigvis ikke bra og nesten aldri optimale køller.

Innen kølledesign er en spillers nåværende køller temmelig uinteressante. Utgangspunktet er de krefter akkurat denne spilleren påvirker køllene med når han/hun yter optimalt, og ut fra dette å fastlegge  egenskapene til køllene (og siden bygge dem til eksakt spesifikasjon!) slik at de fungerer i perfekt samklang med spilleren. En slik fremgangsmåte gir optimale køller. Dette er en helt annen måte å arbeide på.

Hvert av de fem nivåene kan kalles kølletilpasning. Men de er i virkeligheten svært forskjellige. Uten den rette informasjonen blir det my gjetting på hva som er best.

Kanskje du nå har fått noe å tenke på i denne artikkelen?

Lykke til!
 
Asbjørn Ramnefjell

GOLFSIDEN har egen debattside. Her kan du stille spørsmål og debattere! Still gjerne spørsmål til meg. Jeg svarer så snart jeg ser spørsmålet ditt ute på nettet!
- KLIKK HER for den nye debattsiden
Meget enkelt å bruke!
Si din mening!!

Asbjørn Ramnefjell


Tilbake til Golftips

Tilbake til første side
Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn

 
 
Annonser
Søk på GOLFSIDEN Les mer

ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt:
ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72