Golfsiden.com - Norges store uavhengige nettsted for golf - Hele Norges golfportal Les mer
 

 Annonsere aksjer?
 
Norske-svenske baner
 
Ukens golftips
 
Innendørsgolf
 
Golf på Internett
 Vitser
 
Golf på TV
 
Arkivet
 Kontakt
 Golfbox
 Rankinglister


 LOGIN TIL GOLFBOX


Gamle leserbrev

GOLFSIDEN som din startside? Klikk her

Legg golfsiden.com til dine favoritter: Klikk her 

Til alle nye seere/lesere:
VELKOMMEN 

Annonsér på Golfsiden - ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72
Tilbake til første side    Debattsiden    GolfreiserMikkel Bjerch-Andresen forteller om sin golftilværelse på college i USA

08.01 Mikkel Bjerch-Andresen:
College-golf (oppdatert på Lånekassen-regler)
Mange nordmenn velger college i USA for golf og utdanning. En av dem er Mikkel Bjerch-Andresen.

Golfsiden snakket med Mikkel i juleferien og foreslo at han fortalte litt om hva han opplever i USA.

Her er hva han svarte:

COLLEGE-GOLF

Asbjørn spurte meg om jeg ville skrive til Golfsiden om hvordan tilværelsen som college-golfer er. I visshet om at det er mange unge spillere, foreldre og generelt interesserte der ute med mange av de samme spørsmålene jeg hadde, vil jeg selvfølgelig prøve å hjelpe til ved å fortelle litt om college.

Baylor
For de som ikke kjenner meg går jeg selv på college i USA. Jeg befinner meg midtveis i mitt tredje år på Baylor University i Waco,Texas. Juleferien har blitt tilbrakt i hjemlandet, nærmere bestemt Bærum. Treningen har gått for fullt – både teknisk og fysisk. Til helgen vender jeg snuta vestover igjen.

Asbjørn lurte på hvordan hverdagen min i Texas ser ut. Dette er nok det vanligste spørsmålet jeg får fra nordmenn og jeg svarer alltid at hverdagen er travel. De fleste andre college-spillere jeg kjenner sier akkurat det samme.

Opp om morran!
Laget mitt har fysisk trening fra 6:45 – 7:45 mandag, onsdag og fredag morgen. I tillegg trener jeg og min norske lagkamerat, Andreas Gjesteby, svømming tirsdag og torsdag morgen fra kl 7:15. Det betyr at alarmen går kl 6:00 eller 6:30 hver morgen, noe som er behagelig i følge mange av mine venner på andre college.

Skole og golf
Videre går jeg på skole fra 9-12 mandag til fredag, 15 timer totalt i uka. Etter skolen gjelder det å omorganisere, få i seg lunsj og komme seg til banen relativt kjapt ettersom vi har golftrening fra 13:30 mandag til fredag. Laget mitt trener hovedsakelig på to baner. Begge ligger ca 20 minutter fra skolen. Av disse 5 golf-treningsdagene, går 2 til trening og 3 til spill på bane.

På treningsdagene trener vi oftest sammen i 3 timer – for det meste nærspill, wedger og putting. De tre andre hverdagene spiller vi på bane. Vi spiller i snitt 4 runder kvalifisering før hver turnering. Så mange av disse spill-dagene går til kvalifisering. Personlig pleier jeg å trene litt ekstra hver dag utover sam-trening og spill. Jeg pakker golfkøllene i bilen rundt kl 6 de fleste dagene.

Så bærer turen hjemover for å kokkelere middag, forberede neste dag, gjøre lekser, eller andre ærender. Som Freshman (første-åring) måtte jeg ha minst 4 timer med hjelpelærer i uka. Ett av semestrene mitt Sophomore (andre) år fikk jeg dårlige karakterer og måtte derfor tilbringe 6 timer med hjelpelærer hver uke det neste semesteret. Dette var det skolen og min akademiske rådgiver som sørget for. For øyeblikket er jeg ikke påkrevd hjelpelærere, men jeg bruker den ressursen i snitt et par ganger i uka for å holde meg i balanse på skolen. Tilbudet om hjelpelærere er til stede på de aller fleste skoler som idrettsutøver. Slik jeg har forstått det har også de fleste andre skoler liknende ordninger om påkrevde timer det første året.

Business Economics
Jeg har aldri brukt mye tid på øving og lekselesning, men her borte bruker jeg 10-15 timer i uka på lekser og øving. Min major er Business Economics, som krever en del arbeid. Man kan selvfølgelig velge enklere veier dersom man ønsker mindre anstrengelse skolemessig. Selv om det kanskje er lettere majors, så er det min erfaring at de aller fleste studieretninger har mye arbeid – mange oppgaver og prøver. Ettersom vi alle tar 4-5 fag hvert semester og hvert fag har mellom 4 og 5 prøver på fire måneder, sier det seg selv at man ikke kan surfe gjennom skolen.

Etter lekser, middag og en og annen ærend stuper jeg til sengs når klokka slår 10.

Helgen
Helgene går til avslapping, lekselesing og trening. Det er i helgene jeg ofte må hente meg inn, spesielt hvis det har vært en del prøver eller liknende i løpet av uken. Hverdagen kan være stressende, men personlig takler jeg det ganske bra. Jeg synes det er bedre at ting er noe stressende enn at man sitter og kjeder seg. At skolen kanskje kan være belastende til tider er jo ikke unormalt, det er noe alle studenter opplever. Det som er utfordringen er å balansere hele opplegget, både golf, trening, skole, hvile og sosialt liv.

Balanse
Personlig opplever jeg at balanse er viktigere enn noen gang som college-spiller. Det er veldig lett å dra med seg bekymringer fra skolen eller dårlig humør som følge av lite søvn eller dårlig kosthold inn på golfbanen. Man kan rett og slett ikke sluntre unna på noen områder. Som tenåring i Norge var skolen aldri et problem. Jeg satset som bare det på golf, men behøvde ikke jobbe noe særlig med skolebiten. Men som college-spiller tar man 5 nye fag hvert halvår på universitetsnivå. I tillegg bor man ikke lenger hjemme og må derfor kokkelere, rydde og vaske alt ting selv. Slik jeg har opplevd det er det en kabal som må løses før man får balanse i ting. Jeg har veldig god ”time management,” men det tok meg litt tid før jeg fikk ting på plass. De fleste av vennene mine jeg har snakket med har opplevd det samme.

Å lære denne balansen føler jeg er en svært positiv faktor ved det å gå på college, men kan oppleves tøft til tider. Andre positive ting er at man er rundt gode spillere hele tiden.

Et guttelag har stort sett mellom 9 og 12 gutter. Dybden på mange av lagene er svært imponerende – alle kan spille!

Et jentelag har, slik jeg har forstått det, typisk 6-8 spillere. Kun 5 konkurrerer hver turnering både på dame- og herresiden. Derfor er det høy konkurranse innad i laget om hvem som får spille turneringene. Dette kan også være en utfordring, ettersom man kan oppleve at man spiller med et ”negativt press” fordi man ikke ønsker å bli sittende hjemme. På den annen side er det en utrolig fin utfordring å prøve å skyve det til side. En utfordring vi kanskje ikke har så ofte i Norge.

Stipend
Det er mange som spør meg om hvordan man får scholarship (stipend). Først så må man sikte seg inn på hva slags type skole man ønsker. Det er mange alternativer. Det finnes NCAA divisjon 1,2 og 3. Videre finnes junior college (toårig skole) og NAIA league som er frittstående fra NCAA systemet.

Golflagene er også ranket nasjonalt, noe som gjør det lettere å anslå hvilke skoler man bør gå etter. Om man er virkelig god hender det at coacher kontakter deg om å spille for deres skole. Det mest vanlige er å opprette en kontakt med coacher selv, noe man kan få profesjonell hjelp til eller gjøre selv.

Dersom du ønsker å spille i en NCAA skole kan det kanskje være vanskeligere å få et bra scholarship enn det mange tror. NCAA har nemlig regler for hvor mange scholarship hvert lag kan disponere. Et herre-lag i golf har kun 4 1/2 scholarships å utdele – uansett hvilken skole. Med 9-12 spillere på hvert lag sier det seg selv at det er vanskelig å få et fullt scholarship for herrer. For damer kan det være noe lettere. Hvert damelag har nemlig 6 scholarships til disposisjon.

Damelagene har som oftest bare 6-8 spillere. Grunnen til at damelag får flere scholarships enn herrelag er at NCAA har vedtatt at kvinner skal få like mange idretts-scholarships som menn. På grunn av Amerikansk Fotball (herreidrett) som har omkring 90 scholarships, balanseres dette ut i andre idretter. Samtidig kan man få delvis akademisk scholarship i tillegg til ett idrettslig scholarship på mange skoler dersom du har bra karakterer og gode test-scorer. Man kan for eksempel få 50% golf-scholarship og 25% akademisk.

Lånekassen
I tillegg til disse mulighetene har vi nordmenn også så klart Lånekassen, som fra 2014 gir støtte alle 4 år i USA. Tidligere fikk man ikke støtte til første året i statene, kun de 3 siste. Men vær oppmerksom på at man fra høsten 2014 vil ikke man få støtte til alle skoler i USA, men skoler som er rangert på en av tre rangeringer. Les mer om dette her

Jeg håper noe av dette var interessant! Da jeg var yngre hadde jeg mange spørsmål om college. Jeg har prøvd å besvare noen av de mest vanlige spørsmålene som jeg får. Dersom du har ytterligere spørsmål om college-golf kan du gå inn på debattsiden her på golfsiden. Jeg har åpnet en tråd kalt ”College-Golf,” der du kan spørre om det du lurer på, så skal jeg prøve å svare så godt som mulig.

Godt nyttår til alle sammen og lykke til med den kommende sesongen.

Mikkel Bjerch-Andresen.

- Tusen takk, Mikkel! Bra!! Lykke til med vårsemesteret!


-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Her finner du DEBATTSIDEN Her diskuterer du golf
Si din mening!!


Debattsiden
Søk på GOLFSIDEN
Spør Matz Modéer
Her svarer Matz Modéer

Golfreiser:
Egen seksjon