Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
 

Nyheter

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
 
Sitatet

- Min beste bane?
- Den neste jeg lager.
Robert Trent Jones jr.

 
 

Nyheter

Tilbake til første side

Se også dette om at Peter Cowen kommer til Norge neste år.

There are no short cuts


Eksklusivt intervju med Peter Cowen, trolig Europas beste trener for tiden med blant annet Lee Westwood, Thomas Bjørn og Darren Clarke i stallen.

Av. Asbjørn Ramnefjell

Peter Cowen 

Peter Cowen er en mann som lar resultatene snakke for seg i stedet for å forsøke å snakke seg til suksess. Han gir sjelden intervjuer. 

Golfsiden.com traff han privat under hans besøk i Norge i oktober og fikk et eksklusivt intervju. Her finner du litt om denne suksessrike treneren og hans tanker. Det tok ham 20 års knallhardt arbeid for å få suksess. Nå deler han sine tanker med oss.

Peter Cowen er en ektefødt Yorkshire-mann. Yorkshire har rike golftradisjoner med mange gode baner som har fostret mange gode spillere.
Peter Cowen instruerer Ian Woosnam

There are no secrets

- Hva kan du bidra med for å hjelpe golfspillere til å bli fortere bedre?

- Det er klart at jeg gjorde mange feil da jeg var ute på tour’ene og spilte. Jeg lærte av mine feil, og jeg ønsker at de spillerne som jeg trener, ikke skal begå de samme feilene som jeg har gjort i min tid som spiller. Mitt problem var nok ”poor attitude” (dårlig innstilling/holding) og en dårlig teknikk. Jeg forsøkte å rette på begge deler. Det er klart at jeg kan gi noe av min lærdom videre til spillere. Du kan ha så mye talent du vil, men hvis du ikke har den rette innstillingen, har du ingen mulighet til å bli en god spiller.

- Når startet du å undervise gode spillere, og ga det resultater raskt?

- Jeg har undervist gode spillere i 10-15 år. Jeg hadde stor suksess med amatørspillere før jeg startet med de profesjonelle. Jeg trente spillere som vant det engelske amatørmesterskapet, spilte på Walker Cup laget (amatørenes svar på Ryder Cup). Jeg trente også damer. En av dem vant The British Amateur to ganger. Disse gode amatørene ble profesjonelle etter hvert og fortsatte på tour’en som en naturlig utvikling.

- Du har nå en håndfull av de beste spillerne på Europa Tour'en i din trening. Har du noen hemmeligheter til suksessen?

- Ja!

- Hva er det?

- There are no secrets.

- Men det må da være noe du gjør som fører til suksessen?

- Det er om å gjøre å få det beste ut av spillerne. Slik er det i alle idretter. Hvis det er en hemmelighet, har gode trenere denne hemmeligheten. Hvorfor er Alex Ferguson en god coach? Hvorfor er spillere som har spilt på samme høye nivå, ikke gode trenere? Det er det samme i golf.

- Er det helt nødvendig å ha vært en god spiller selv for å bli en god trener?

- Nei, jeg tror ikke det. Du må imidlertid skaffe deg kunnskapene først, og det tar lang tid å skaffe seg dem. Det er tingen. Du må ha den praktiske kunnskapen og gjort arbeidet før du kan lære det videre. Det er en læreprosess du må gjennom. Du blir ikke noen god hjernekirurg etter din første operasjon. Du må gjennom en del operasjoner før du kan bli en god kirurg. Det samme gjelder i golf og sport generelt.

- Har du noen favoritt spillere blant dine spillere?

- Nei, egentlig ikke. Lee Westwood har hatt den største suksessen. Han er fortsatt ung og har fortsatt mange turneringsseire i kroppen. Nei. Jeg har vel ingen favoritter, jeg liker å arbeide med alle spillerne. Vi har selvsagt gode og dårlige stunder, men tar det hele på en profesjonell måte, no problem.

- Hvordan arbeider du med dem under turneringer og når de er inne i en treningsperiode?

- De forsøker hele tiden med å forbedre teknikken slik at den ikke faller sammen under press. Det er viktig å få dem til å forstå hva de faktisk forsøker å oppnå og så forbedre dette. Igjen; det finnes ingen hemmeligheter. Det dreier seg bare om å finne ut hva problemet er. Så snart du har identifisert problemet, er det ikke flere problemer. Du bare løser problemene. Da gjenstår bare det harde arbeidet igjen. Vi passer da på at de gode tingene de gjør skal gjøres enda bedre.

- Det hevdes at 90% av golfspillet sitter i hodet. Hvilke tanker har du rundt den mentale siden av golfen?

- De beste spillerne har den beste innstillingen. Det er det ingen tvil om. Du kan ikke bli en god spiller hvis du har en dårlig innstilling. Du må ha en innstiling som gjør deg i stand til å få ut ditt fulle potensial. En dårlig innstilling ødelegger et stort talent. Jeg har selv hatt for dårlig innstilling og snakker av egen erfaring. Du må ha riktig innstilling.

Et slag om gangen

- Når man leder i sisterunden i en turnering, foregår det saker og ting inne i hodene til spillerne. Hvordan blir man en vinner i en slik situasjon? Hva kreves det?

Peter Cowen sukker, tenker seg om og vet at dette er noe av det vanskeligste i golf. Han fortsetter:

- Dette bør du egentlig spørre dem som er midt oppe i slike situasjoner om. Alt man gjør er å forsøke å ta et slag om gangen. Man må forstå at det å spille en runde golf  er omtrent som å gå opp til eksamen. Man må gjøre det best mulig. Den som gir de beste svarene vinner. Det er det samme i golf. Du må svare på et spørsmål om gangen. Du kan ikke begynne å tenke på å vinne turneringen før du har spilt det siste slaget. You’ve got to stay in the present all the time. Det er hemmeligheten til å spille bra – et slag om gangen. Mange spillere har lett for å tenke for langt fremover (get ahead of themselves) og tenke på at de har vunnet turneringen på det 13. eller 14. hullet og begynner å tenke på vinnertalen. Faller man i slike tanker, er det store muligheter for at man taper turneringen. Det koker ned til å ta et slag om gangen.

Her minner vi om en praktisk innføring i golfpsykologi av den berømte Bob Rotella og hans arbeid med Brad Faxon. Hele artikkelen.

The engine room

- Har du spesielle øvelser for dine spillere?

- Vi forsøker hele tiden å forbedre kroppsbevegelsen. The body action is the engine room. Akkurat som med en maskin vil du at den aldri skal svikte. Maskinen skal gjøre det samme hver gang og ikke gå i stykker under press. Alle våre øvelser dreier seg om å forbedre the body action – kroppsbevegelsen. Denne skal bli smoother og bedre hele tiden. Oppvridningen må være riktig. Get back to center with the balance. Dette legger jeg stor vekt på. Det å ha god balanse gjennom hele svingen er eksempelvis øvelse i seg selv. For meg er balanse det viktigste enkeltelement i golfsvingen.

- Har du øvelser uten bruk av kølle?

De fleste øvelsene er faktisk uten kølle. Det er en rekke øvelser. Du kan forbedre musklene i kroppen ved hjelp av dynamic resistanse. Du later som om du bruker vekter når du trener – dynamisk spenning. Dette er nok mye bedre enn å løfte tunge vekter. Dette krever demonstrasjon og er ikke særlig egnet til å forklare med bokstaver på et ark. Man må være sikker på at eleven gjør øvelsene riktig ved å se på hvordan det skal gjøres.

Peter Cowen reiser seg opp fra stolen og viser hva han mener. Vi er enige. Dette er ikke lett å formidle med ord. Man kan finne på øvelser selv hvor man later som om man bruker vekter, men dette er en meget unøyaktig og unyansert forklaring. Medlemmer (og andre) vil nok få en innføring i Peter Cowens prinsipper på Miklagard neste sesong. 

Tilbake til første side
 
 
Annonser
 
 

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ramn@online.no 


Henvendelser annonser:
ramn@online.no