Golfsiden.com - Norges store uavhengige nettsted for golf - Hele Norges golfportal Les mer
 

 Annonsere aksjer?
 
Norske-svenske baner
 
Ukens golftips
 
Innendørsgolf
 
Golf på Internett
 Vitser
 
Golf på TV
 
Arkivet
 Kontakt
 Golfbox
 Rankinglister


 LOGIN TIL GOLFBOX


Gamle leserbrev

GOLFSIDEN som din startside? Klikk her

Legg golfsiden.com til dine favoritter: Klikk her 

Til alle nye seere/lesere:
VELKOMMEN 

Annonsér på Golfsiden - ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72
Tilbake til første side          Debattsiden                           Golfreiser

Black Mountain, Hua Hin, gjør mye for å vise seg fram fra sin beste side - og det klarer de. Foto: A. Ramnefjell

11.12 Banebesøket:
Black Mountain - den beste banen i Thailand
Dette er ikke bare den beste banen i Thailand, men den er også kåret til den the best championship course in Asian Pacific og mer til. Det sier mye om banen, men ikke alt.... Det 18. hullet inn mot klubbhuset med 150 yards-markeringen i forgrunnene (se forklaring lenger ned på siden.

Thailand satser mye på golf. Klimaet er bra, og det er gjennomgående høy standard på banene. Black Mountain er det beste du finner i Thailand.

Golfsiden har spilt på en rekke flotte baner rundt om i verden. Det er vanskelig å sette baner opp mot hverandre og kåre hvem som er best. Her kommer smak og behag inn i bildet i sterk grad. Ser vi imidlertid på helheten på en golf resort, blir det litt annerledes. Black Mountain, ca 20 minutters biltur fra Hua Hin, kommer langt opp på listen.

Golfsiden har besøkt og spilt på baner som Augusta National Golf Club, Pebble Beach, Monterey, Olympic Club, San Francisco, St. Andrews, Carnoustie, Winged Foot, Spyglass Hills, Pinehurst No 2, Valderrama og andre berømte golfbaner. Derfor er det hyggelig å kunne si at opplevelsen ved å spille Black Mountain i Hua Hin klart var på høyde med de nevnte banene uten å trekke sammenligningene for langt.

Historien
Initiativtaker til banen er svenske Stig Notlöv. Han begynte å spille golf for 17 år siden. Han startet ByggMax i 1993 og bygde seg opp en formue på det. Selskapet ble børsnotert for få år siden.

Black Mountain-banen ble bygd på 18 måneder og sto ferdig 20. april 2007. Stig Notlöv kommer fra Norrland og er utdannet jagerflyger fra militæret. Nå lever han i Thailand og nyter livet der.

Stig Notlöv er mannen bak Black Mountain Foto: A. Ramnefjell

Meget dramatisk - nesten tsunami-offer

Stig Notlöv ble nesten et tsunami-offer 2. juledag i 2004. Han var på vei til golfbanen i bil da bølgen kom. Han kjørte faktisk fra vannmassene da disse kom susende inn over land og krevde tusenvis av menneskeliv. Noen mener han var bare et halvt minutt fra å bli tatt av vannmassene.

– Nei, det er ikke riktig, forteller Stig Notlöv til Golfsiden, - det var bare 10 sekunder. Han hadde vannmassene i bakspeilet på bilen.

Da han kom hjem igjen til hotellet litt senere, var rommet hans fullstendig borte. En litt lengre natt ute på byen kvelden før, og en litt slappere morgen, så ville han ikke vært blant oss i dag.

Bare 10 sekunder.

Harald Elisson er daglig leder på Black Mountain. Foto: A. Ramnefjell

Store ambisjoner

- Ambisjonen var å bygge en bane som er av tipp topp standard og blant de beste, forteller general manager Harald Elisson til Golfsiden.

Og flott er det blitt. Banen har arrangert mange store turneringer og fått heder, ære og anerkjennelse. I 2011 ble Black Mountain kåret til den beste banen i Thailand og The Best championship course in Asian Pacific.

Men Harald Elisson forteller at de er mest stolt over å ha kommet inn på Golf Digests liste over de 100 beste banene utenfor USA.

Supre treningsforhold
Det er supre treningsmuligheter på banen. Restauranten er av høy kvalitet. Prisene er meget hyggelige sett med norske øyne selv på dette stedet som er blant det ypperste man kan tenke seg i golf. Man kan velge mellom matter og gress på driving rangen. Når det er varmt, settes viftene på slik at det blir litt lufting ovenfra. Behagelig!

Det er godt med treningsmuligheter for nærspill.Det 11. hullet, par 3 (fra 110 meter til 212 meter med 6 tee-steder) er like flott som det er dramatisk. Her gjelder det å treffe greenen!

Selve banen
I tillegg er banen meget god med mange valgmuligheter for utslagssteder slik at banen er utfordrende for alle typer spillere.

Man blir ikke lei av å spille denne banen. Flere av hullene har allerede gjennomgått endringer til det bedre. Alle hullene er ulike. Banen er både flat og kupert. De bakkene som er på banen, er ikke særlig krevende - ikke minst fordi det er caddy-plikt her slik det stort sett er i hele Thailand. I hvert fall på de fem banene Golfsiden besøkte. Par er 72 med klassisk 10 - 4 - 4 hva par 4-, 5- og 3-hull angår. Banen måler 7.550 yards (75) fra Championship tee og 5.662 yards (56) fra ladies tee. Mellom der er det fire alternativer (61), (65), (70) og (73).

Her ser du (så vidt) 150-yards-merket, og du kan skimte flagget til venstre bak den brune steinen oppover mot fjellet Black Mountain

Hver dag settes det ut små merker midt i fairway som viser at det er nøyaktig 100 og 150 yards til FLAGGET, eller andre mål når det er mer passende for innspill. Merkene flyttes hver dag og måles med laser fra dagens flaggplassering. SMART! 

- Hvor mange norske eller nordiske medlemmer er det her?

Harald Elisson: - Det er for tiden 100 medlemmer hvorav rundt 10% er norske. Man blir medlem gjerne ved å kjøpe et hus eller en leilighet på resorten. På den måten har vi et unikt forhold til medlemmene. Vi er med andre ord svært nær våre medlemmer. Her er det mange aktiviteter, spesielt i julen. Dette er det andre hjemmet for de fleste av dem som er medlemmer her. Hoveddelen er skandinaver. 30-40% er svenske. Men Nord-Europa er også godt representert.

Populært
Mange svensker kommer hit på vinteren. I januar i 2012 var det rundt 6000 som besøkte banen. Slikt blir det bra omsetning av.

- Hvor mange arbeider på banen?

Harald Elisson: - Vi skal ha en personalfest i desember. Da er det 450 som er invitert. På banen er det 50 fast ansatte, men vi har ytterligere 50 extra hele tiden på ulike prosjekter. Til sammen er det altså rundt 100 personer arbeider på banen. Dessuten har vi rundt 200 caddier. I pro shop og restaurant er omtrent samme bemanning som i Europa – kanskje litt mer.

- Er det spesielle utfordringer med hensyn til klima med tanke på vedlikeholdet?

- Kraftige regnskurer krever et godt dreneringssystem.

Sesonger
Det er bra vær året rundt, men det er ikke så tropisk som i Phuket. Turistsesongen er hovedsakelig vinter og vår.

Mange proffer på Black Mountain
En del spillere har valgt å bo på banen, mange har tilknytning til Black Mountain. Johan Edfors, Miko Ilonen, Ricard Carlberg og Simon Yates er noen. Mange legger sesongforberedelsene hit.

Harald Elisson røper at de gjerne tar i mot norske treningsgrupper, og gjerne elitespillere. Her er det også landslagstrening for svenskene. Fredrik Andersson Hed, Alex Noren og Tongchoi Chaidee er ofte på anlegget. Sistnevnte, Thailands mest meritterte spiller, spiller for Black Mountain ute på tourene.Par 3-banen er så bra at du tror det ikke før du får se det

Den fantastiske par 3 banen
På området har de kanskje verdens beste par 3 bane. I hvert fall err den meget imponerende. Den er i perfekt tilstand og har fantastiske greener som har en rekke ulike alternativer for flaggplasseringer. Caddyene sørger for at alle torver blir fjernet, og det ble lagt sand i «såret». Ingen nedslagsmerker på greenene. Caddyene reparerte alle sammen. Hullene varierte fra 110 meter til 160. Men greenene er såpass store og morsomt utformet at lengdene og utfordringene kan varierer kraftig.

Rundt par 3-hullsbanen ligger det hus og leieigheter. Husene ved korthullsbanen koster rundt 1,4 millioner kroner. Noen av husene/leilighetene leies ut..

- Kan man leie leiligheter?
- Vi leier ut boenheter på 140 kvm med eget, privat svømmebasseng ved par 3 banen. Det koster 800 kroner per natt med tre soverom.

Det er også noen få ledige leiligheter ovenfor banen. Disse er større og dyrere, men salget har gått bra. Her er det også noen leiligheter igjen. Det er planer om å bygge flere leiligheter og hus på området. Det mest nærliggende er nye enheter langs det 12. hullet ved siden av der hvor det allerede er bygd hus og leiligheter av høy standard.

Caddyene på Black Mountain er gode. De går gjennom opplæring og spillerne gir dem karakterer etter hver eneste runde. Det er nyttig feedback for ledelsen. De 5 ulike caddyene som denne skribent hadde, fikk alle beste karakter. Og det var ikke for å være snill! De var gode alle sammen.

Caddyene

Caddyene får to ukers opplæring og får kontinuerlig opplæring av de andre caddyene. Når det er påbudt med caddy, også når du kjører golfbil, blir det til at det er et godt og effektivt samarbeid mellom caddyene.

Det er en fin opplevelse å ha caddy i Thailand. De er gjennomgående meget gode. Du føler deg som en profesjonell golfspiller. Caddyen tar seg av det meste; reparerer oppslåtte torver ute på spillefeltet og nedslagsmerker på greenene. De hjelper til med flagget på greenen, er gode til å fortelle deg linjen på puttene, hjelper deg med køllevalget og hvor langt det er til hullet. De vasker køllene etter hvert eneste slag og passer på at alle køllene er på plass etter runden og ber deg sjekke dette selv. Caddy er inkludert i greenfee, men det er vanlig å betale rundt 300 bath eller 60 kroner til caddyene. 

Det du trenger
Black Mountain har en flott pro shop med godt vareutvalg. Det er en ganske velutstyr dagligvarebutikk under restauranten hvor du kan kjøpe inn til leiligheter hvis du bor der. Dit går du også etter 9 hull for å kjøpe forfriskninger og noe og spise etter halvgått løp, gjerne også noe til caddyene. Prisen på en flaske iskaldt, forfriskende vann koster knapt 4 kroner. Tilsvarende i Norge koster 25-30 kroner vanligvis. Slik er det stort sett med de fleste priser i Thailand. 

Terningkast 7
Golfsiden er ikke tilhenger av "terningkast", men noen ganger gir vi karakteren 7 for å illustrere at noe er bra. Black Mountain får terningkast 7.

Konseptet totalt sett er det beste Golfsiden har opplevd. Da tenker vi på golfbanen, restauranten, pro shop, treningsmuligheter med TrackMan, spa avdelingen med massasje, klima, service, ja hele pakka. Thailand, smilets land, her smiler alle og du føler deg velkommen. Kanskje det har noe med at de fleste er buddhister? Det vil ikke forundre en, etter hvert, reisevant Golfsidenredaktør.

Her er hjemmesiden: KLIKK HER

Mer informasjon om Black Mountain, Hua Hin fra Golfasian.com: KLIKK HER

Ønsker du informasjon om treningsmuligheter for juniorer eller annet, kan du kontakte daglig leder Harald Elisson: harald@bmghuahin.com

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Her finner du DEBATTSIDEN Her diskuterer du golf
Si din mening!!


Debattsiden
Søk på GOLFSIDEN
Spør Matz Modéer
Her svarer Matz Modéer

Golfreiser:
Egen seksjon