Golfsiden.com - Norges store uavhengige nettsted for golf - Hele Norges golfportal Les mer
 

 Annonsere aksjer?
 
Norske-svenske baner
 
Ukens golftips
 
Innendørsgolf
 
Golf på Internett
 Vitser
 
Golf på TV
 
Arkivet
 Kontakt
 Golfbox
 Rankinglister


 LOGIN TIL GOLFBOX


Gamle leserbrev

GOLFSIDEN som din startside? Klikk her

Legg golfsiden.com til dine favoritter: Klikk her 

Til alle nye seere/lesere:
VELKOMMEN 

Annonsér på Golfsiden - ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72
Tilbake til første side    Debattsiden    Golfreiser

Kan Tiger Woods komme tilbake? Var alle svingendringene av det gode?
  
16.02 Tiger Woods:
Interessant, komisk(?), trist og oppsiktsvekkende statistikk
I en artikkel om Tiger Woods fremkommer det mange interessante opplysninger. Har han kastet bort fem år på unødvendige svingendringer etter unødvendige coach-bytter?

Tiger Woods har de siste 20 årene skiftet trener oftere enn de fleste golfspillere har skiftet spikes i golfskoene sine.

4. coach - 5. sving
Tiger arbeider nå med den fjerde coachen og skal forsøke å vinne på PGA Touren med sin femte sving. Det er ikke mange som har klart å vinne på PGA Touren med fire fullstendig forskjellige svinger. Det har Tiger Woods gjort! Imponerende! Men så snakker vi om den mest talentfulle golfspilleren som verden har sett.  

Det er ikke lett å være swing coach for Tiger Woods. Det er en meget usikker jobb.

I en artikkel spørres det om Tiger Woods kunne vunnet påPGA touren de 10 første årene med venstrekøller og tatt 14 major-turneringr fra "den gale siden". Det spilte liksom ingen rolle hvordan han svingte eller hvilket utstyr han brukte. Så mye bedre enn de andre var han .

Vitsen med svingendringene?
Mange spør hva vitsen har vært med alle endringene i svingen hans. Var det ønsket om å stadig bli bedre? Eller var det rett og slett at han var besatt av tanken på å gjøre det perfekte. Det siste er ikke mulig. Så enkelt er det.

Det som er trist med det hele, er at Tiger har mistet fem gode år av sin karriere hvorav tre av dem kom på den tiden han var på sitt beste.

Hva hadde skjedd om ikke Tiger hadde kastet bort disse fem årene av sin karriere?

Butch Harmon
Tiger Woods første sving-endring ble ledet av Butch Harmon fra slutten av 1997 til begynnelsen av 1999. Suzann Pettersen prøver nå Butch som trener etter å ha skiftet en del ganger i det siste - hun også.

Tiger Woods imponerte med lange slag i Masters i 1996 som amatør. Men han vant driving statistikken, men misset cutten. Han spilte der fordi han var den beste amatøren i landet på den tiden. Han kom sterkt tilbake i 1997 og vant overlegent på Augusta hvor hans seier var på hele 12 slag. Han vant 21 % av de PGA Tour-turneringene han stilte opp i på den tiden.

Hvis Tiger Woods ikke hadde gjennomgått en svingforandring fra slutten av 1997 til begynnelsen av 1997 og bare fortsatt som han gjorde i 1997 og bare gjentatt dette i 1998, ville han ha vunnet tre PGA-turneringer til - pluss en ekstra Major-tittel. Da hadde han vært oppe i 82 seiere og 15 Major-titler totalt.

Noen vil hevde at de svingendringene han gjorde i den nevnte perioden, var en god beslutning basert på det han kom tilbake og gjorde på golfbanene i mellom slutten av 1999 og 2002.

Men man skal huske på at Tiger Woods allerede var dominerende i golfen mellom 1996 og slutten av 1997. Han hadde tross alt vunnet Masters med 12 slag og gjort Augusta National om til sin egen pitch-og-putt-bane!

Kanskje erfaring fra PGA Tourens baner og justeringer på nærspill og putting stroke ville gjort Tiger til den samme dominerende spilleren som han viste seg på bli mellom sent 1999 og 2002.

I denne perioden spilte han et spill som verden neppe har sett maken til.

Hva bestemte Tiger seg for etter at han hadde vunnet sin 8. Major-tittel i US Open i 2002?

Jo, han bestemte seg for å forandre svingen sin igjen!

Hank Haney
Tiger Woods sparket Butch Harmon og startet opp med Hank Haney. Dermed startet han opp og arbeidet seg gjennom sesongene 2003 og 2004 med betydelige svingendringer. Det var andre gang i løpet av hans første sju år på touren som pro. 

Mellom 1999 og 2002 vant Tiger Woods 35 % av PGA Tour turneringene og 44 % av Major-titlene hvor han stilte opp. Dette var helt fantastisk. Kunne det fortsette?

Kanskje han uten disse svingendringene hadde klart å vinne 30 % av PGA Tour turneringene og 40 % av Major-titlene i 2003- og 2004-sesongene.

Dette ville gitt ytterligere tre major-titler (18 totalt) og fem PGA Tour-seiere (82 totalt) i de to nevnte  sesongene.

De svingendringene han arbeidet med i de to årene 2003 og 2004, var trolig det mest skadelige han har gjort i sin karriere. Han mistet to år som kunne ha vært meget gode i en alder hvor man normalt er på topp.

Hvis Tiger Woods hadde holdt seg til sin sving som gjorde ham til den mest dominerende spilleren i verden noen sinne, er det stor sannsynlighet for at han hadde passert Jack Nicklaus’ rekorder på 18 Major-titler og Sam Sneads rekord på 82 PGA Tour seiere for lenge siden.

Tiger Woods så ut til å være komfortabel med Hank Haneys sving i 2005-sesongen. Statistikken fra PGA Touren viser at han i periode 2005 til 2008 hadde en seiersprosent på 43 og en vinnerprosent i Major-turneringer på 42.

Det faktum at Tiger Woods klarte å komme opp i omtrent samme vinnerprosent etter svingendringene med Hank Haney, viser at han kunne dominere golfsporten uansett hvilken sving han brukte. Så talentfull er Tiger Woods.

Fysikken sviktet
I 2008 begynte fysikken å svikte for Tiger Woods.

Han haltet seg gjennom US Open i 2008. Han vant med et brukket bein. Han ble operert for ACL (anterior cruciate ligament) - kneskade, og frakturer/brudd i skinnebeinet - det kraftige beinet på framsiden av leggen.

Dermed var Tiger ute resten av sesongen og mye av 2009-sesongen. Dette så ut til å ta bort en del av eksplosiviteten hos Tiger Woods.

Likevel vant Tiger seks av de 17 turneringene han stilte opp i i 2009-sesongen. Han vant ingen Major-titler, men var like ved å vinne både Masters, the U.S. Open og PGA Championship.

Så kom sex-skandalen og ekteskapstrøbbelet og skilsmissen. Tiger Woods ga Hank Haney sparken tidlig i 2010 og ansatte en av de mest teknisk-fokuserte swing coachene i golfverdenen, Sean Foley.

Sean Foley

Tiger Woods brukte mye tid i 2010 på utenomgolflige saker. Han var skadet i flere måneder i 2011-sesongen. Sean Foleys svingforandringer begynte å feste seg i den talentfulle Tiger. Men han vant turneringer i langt mindre grad enn han gjorde i gode perioder tidligere i karrieren.

Tiger Woods vant i 23 % av de turneringene han stilte opp i i 2012 og 2013, men var aldri i nærheten av å vinne en Major-tittel.

2010- og 2011-sesongene gikk bort med skader og personlige problemer. Dette hadde trolig skjedd uansett hvem som var coach.

Men la oss leke med tanken om at Tiger hadde hatt nesten samme vinnerhyppighet etter at han ble frisk - fysisk og psykisk - i 2012.

Da ville Tiger hatt ytterligere fem PGA Tour seiere - totalt 92 og to Major-titler til - i alt 20.

Sterkere konkurranse?
Noen vil si at han møtte sterkere konkurranse i 2012 og 2013. Men hvem var det Tiger da skulle slått i Major-turneringene som var bedre enn Phil Mickelson, Ernie Els, Padraig Harrington, David Duval, Vijay Sigh og Retief Goosen?

Rory McIlroy var ikke i nærheten av å være så god som han ble i 2014. Det var få andre som kunne vise til gode tall i antall seiere der ute på tourene i den perioden.

Flere komplikasjoner i forbindelse med svingendringer

Et argument for at Tiger har endret svingen sin flere ganger, har vært at han da kan ta vare på kroppen sin i fremtiden.

Det kan ha vært Tigers tanke. Men det er vanskelig å tro at Tiger kunnet vært mer skadet i perioden mellom 2008 og 2014. Uansett hvilken sving han hadde tatt i bruk på banen!

Det er helt utrolig at Tiger har klart å vinne på toppnivå med fire så forskjellige svinger. Spørsmålet som nå kan stilles er:

Har det vært nødvendig?

Han er blitt 39 år gammel, og det ser i øyeblikket ut som om han er helt på jordet rent svingteknisk. Ikke bare det. Nærspillet, chip og putt, er så dårlig at det ikke ligner grisen. Vel, det er vel akkurat det det gjør!

Er dette resultatet av fire ulike trenere gjennom snart 20 år?

Tiger Woods spiller som nevnt elendig for tiden.

Men det er vel liten tvil om at Tiger Woods hadde hatt rekordene for flest seiere på PGA Touren og flest Major-titler om han ikke hadde mistet fem gode år på grunn av svingforandringer!

Skader har man ikke særlig kontroll på. Men Tiger har kastet bort fem gode år i sin karriere i sin streben etter å få til det perfekte. Alle vet at det finnes ikke noe som heter perfekt golf. I praksis. Den perfekte golfsvingen finnes ikke - punktum!

Artikkelen som dette er inspirert og hentet fra avsluttes slik:

Had Woods not allowed himself to become obsessed with the mechanics of the golf swing and simply gone out and played a game that he was significantly better than anyone else at, there would more than likely be little debate today over who is the greatest golfer of all time. 


Golfsiden er av det optimistiske slaget og har god tro på at Tiger kommer tilbake og hevder seg i internasjonal toppgolf om ikke alt for lenge.

Som det heter på nynorsk: Det er von(n?) i eit hangande snøre

Eller på trøndersk (Eggensk): There is hope in a hanging snore


Mesteparten her er hentet fra en artikkel fra Bleecherreport.

Mye informasjon er hentet ut fra statistikk på PGA Touren hjemmesider.-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Her finner du DEBATTSIDEN Her diskuterer du golf
Si din mening!!


Debattsiden
Søk på GOLFSIDEN
Spør Matz Modéer
Her svarer Matz Modéer

Golfreiser:
Egen seksjon