Golfsiden.com - Norges store uavhengige Nettsted for golf - Hele Norges golfportal Les mer
 

 Annonsere aksjer?
 
Norske-svenske baner
 
Ukens golftips
 
Innendørsgolf
 
Golf på Internett
 Vitser
 
Golf på TV
 
Arkivet
 Kontakt
 Golfbox
 Rankinglister


 LOGIN TIL GOLFBOX


Gamle leserbrev

GOLFSIDEN som din startside? Klikk her

Legg golfsiden.com til dine favoritter: Klikk her 

Til alle nye seere/lesere:
VELKOMMEN 

Annonsér på Golfsiden - ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72
Tilbake til første side    Debattsiden    Golfreiser
Oslo GKs klubbhus fra starten på 1920-tallet

29.06 Over 100.000:
Golfens historie i Norge
Golfsporten er enorm internasjonal, og i Norge er den godt representert på topp 5 blant særidrettene med 100 000 medlemmer i Norges golfforbund (NGF). Forbundet ble stiftet allerede i 1948, men golfens historie i Norge går mye lengre tilbake enn dette!

Norsk golf kan vise til flere store navn, Susann «Tutta» Pedersen, Vibeke Stensrud, Henrik Bjørnstad, Øyvind Rojahn, Jan-Are Larsen, Per Haugsrud og mange flere. Alle sammen med internasjonale prestasjoner på høyt nivå.

Det norske golfeventyret fortsetter i aller høyeste grad med lovende navn som Viktor Hovland og Kristoffer Vedntura, men hvordan kom denne spesielle sporten krypende fra det skotske høylandet opp til oss i nord?

Her kan du lese mer om en av de sportene i verden som er hardest å mestre og hvordan vi ble bitt av basillen.

Den spede begynnelse?
Selv i vårt karrige land har vi sannsynligvis slått små hvite baller så langt vi kan med noe som ligner en golfkølle, i langt over 100 år. Det finnes dagboknotater helt fra 1633 fra Svalbard der det beskrives noe som høres veldig ut som golf – men trolig var det ikke helt den samme sporten som foregår på U.S Open per i dag.

Det kan vel sies at det er britene som har slått de første slagene (for) golf i Norge. Da den britiske overklassen kom over i hopetall fra ca 1900 og fremover, var det primært for å fiske laks og nyte frisk norsk fjelluft. Etter hvert ble det også populært å spille golf mellom storslåtte vestlandsfjell. Dermed ble den første golfklubben stiftet i 1902 i Åndalsnes, Holgenæs Golf Club.

I årene siden ble Norges første golfturnering arrangert (1905), og Ragnar Halle satte i gang Kristinia Golfklub (senere Oslo Golfklub) i 1925. Det er også sistnevnte herremann som får mye av æren for at golfsporten spredte seg her i landet.

Fra «gentlemanssport» til toppidrett
Golf har gjennom de siste 50 årene virkelig tatt steget til den store verdensarenaen. Hvert år gjennomføres flere store turneringer med flere millioner seere rundt om i verden. De fleste av oss har hørt om de store spillerne og konkurransene; Tiger Woods, Jack Nicklaus, Rory Mcllroy, Phil Mickelson. Men visste du at den første 18-hulls golfbanen ble laget på en sauegård, eller at de første golfballene var laget av tre?

I Norge er det virkelig de siste 20-30 årene at golf har blitt en landsomfattende sport. Med verdens nordligste golfbane åpnet Porsanger Golfklubb dørene (og greenene) i 1999. Med det hadde samtlige 19 fylker en klubb og en bane å spille på. Ikke verst for et ganske lite land langt nord.

Passer for alle
Golf er en utrolig spennende sport som passer for hele familien, men skulle været virkelig være surt en dag du skal ut på greenen, kan vi foreslå en nesten like underholdende ettermiddag. Sett deg i godstolen med for eksempel Bob Rotellas bok: «Golf is Not a Game of Perfect» eller spill casino live med ekte forhandlere online. Det finnes også gode muligheter for å spille virtuell golf innendørs i våre dager, takket være avansert teknologi. Befinner du deg i Oslo-området, har du i mange år kunnet ta turen innom Fornebu Indoor Golf Center der det er både golfsimulatorer og muligheter til å slå rundt 100 meter. Toppgolf i Bærum er et annet innesenter med mange simulatorer. Kjekstad GK, Oslo GK, Losby GK og mange andre klubber har egne golfsimulatorrom.

Om du er interessert i å prøve denne trivelige folkesporten, finnes det altså golfklubber i hele Norge og samtlige fylker, og her på www.golfsiden.no har du en god oversikt over norske golfklubber og hvor de befinner seg.

Golf er en tilgjengelig sport for alle aldre, og har en rik historie både i utlandet og her hjemme.

Se også Norges golfhistorie

Debattsiden
Søk på GOLFSIDEN
Spør Matz Modéer
Her svarer Matz Modéer

Golfreiser:
Egen seksjon