Leserbrev Golfbutikk/-aksjer Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
 
Sitatet


"The more I practice, the luckier I get"

BEN HOGAN

 
 
Nyheter

Tilbake til første side                  Søk på GOLFSIDEN Les mer                Her er DEBATTSIDEN

Castle Course på St. Andrews

16.05 Ukens reisetips:
Skottland – destinasjon St. Andrews
Tekst og foto: Louis Røren

Del 2

I forrige artikkel (Les mer)skrev vi om banene i selve St Andrews.
I dette brevet vil vi omtale noen av de andre banene i nærområdet av St Andrews.

Har man dratt dit og ikke får spille Old Course, så gråt ikke. Det er nemlig flere førsteklasses baner i dette området som er mer enn fullgode erstatninger etter min mening. Disse omtales nedenfor i tilfeldig valgt rekkefølge.

Duke’s Course
Duke’s Course er banen i St Andrews som er annerledes. Den ligger ikke til havet som de øvrige banene rundt byen, men et par kilometer inn i landet. Her troner den høyt og fritt på et høydedrag som gir flotte vistas over byen og havet utenfor.

Banen åpnet i 1995, designet av Peter Thomsen, men hadde vel en noe uklar profil idet den verken var en ren parkbane eller innenlands linksbane. Selv har jeg gode minner fra å ha spilt den i år 2000, med unntak av noen kronglete og slitsomme hull på slutten.

I 2004 kjøpte det amerikanske konsernet Kohler Corp. Old Course Hotell hvori eierskapet til Duke’s Course også lå. Kohler eier flere baner i USA, blant andre Whistling Strait, en av de høyest rangerte banene der borte. Kohler personlig ønsket å gjøre om banen og engasjerte Tim Liddy (som hadde vært ansvarlig for forannevnte Whistling Strait) til å forestå ombyggingen. Ombyggingen er etter mine begreper blitt meget vellykket.

Foruten å legge om de fire tidligere avslutningshullene er de største endringene at banen er forlenget og er nå 7500 yards som kvalifiserer den til visse mesterskap, og det har tydelig vært ambisjonene. Dertil kommer bunkeringen. 100 nye bunkere, som samtlige har fått rufsete og langgressete kanter ala gamle linksbaner fra tidlig 1900-tall. Dette for at banen skal se ”naturlig” ut. Dette grepet har gjort banen visuelt ganske slående og, etter mitt syn, direkte vakker.

Det er naturlig å tenke at er man i Skottland/St Andrews for å spille golf så er det sjønære linksbaner som gjelder. Man ville imidlertid gå glipp av en flott spillopplevelse om man hadde anledning og ikke benyttet den til også å spille Duke’s Course.
www.dukescourt.co.uk
Greenfee mai og okt. £75/juni-sept 105/nov/des 55.
……

Området langs sjøen syd for St Andrews by var i alle år jordbruksområder flott beliggende oppe på klippene ut mot bukten/havet.

Med St Andrews stadige popularitet var det vel imidlertid kun et tidsspørsmål før jordbruket måtte vike plass for golfbane utbygging. Det satt imidlertid langt inne, selv i golfens hjemland. Men: money talks, så også her, selv om språket til tider kan være vanskelig og forstå.

Castle Course omtalte vi i vårt forrige brev og er den banen som ligger nærmest St Andrews.
Syd for Castle Course ligger Torrance og Devlin banene.
Et kort stykke lenger syd ligger Kingsbarns.

Kingsbarns
Den første banen som ble anlagt i det aktuelle området var Kingsbarns (bildet).
Kingsbarns er en liten landsby rundt et kvarters kjøring/9 km syd for St Andrews. Her fantes det en 9-hulls bane som ble nedlagt under 2. verdenskrig, beliggende på samme sted som man har anlagt den nye banen.

Den nye Kingsbarns ble åpnet i år 2000 og få nye baner har høstet så mye applaus som denne.
Kronjuvelen (The crowning jewel) blir den kalt, og vi føler for å istemme det..
Anerkjennelsen og populariteten synes bare å øke med årene.

Banen ligger langs sjøen, 5 hull grenser til denne, og er terrassert i landskapet slik at sjøutsikten er ganske overveldende fra samtlige hull. Fra de fleste steder på baneområdet, inklusive klubbhuset som ligger høyt og flott med god oversikt, fremstår banen som den er, nemlig spektakulær.

Svære sandvoller som synes å ha ligget der i all tid og med et utall store og dype bunkere, omfattende ondulering både på fairway og greener, tøff rough og ganske så vind utsatt, gjør banen til en skikkelig tøff match.

Usannsynlig nok er det amerikanske banearkitekter, Mark Parsinen og Kyle Phillips, som står for designet på en bane som de fleste vil anse som erkeskotsk.

Under mitt første besøk der i april 2008 kom jeg ikke lenger enn til klubbhuset grunnet vannrette haglebyger og +1C. Fryktsomt og fascinerende å skue, men bittert å ikke komme ut.
Dette rettet på seg et par dager senere, og min dom er klar på at dette bør være en ”må spille” bane for enhver entusiastisk golfspiller på besøk i området, selv med greenfee satser som; £160 i juni/nov, £130 april/mai (£60 for runde 2).
Caddy £39, bagbærer £25
www.kingsbarns.com

Devlin-banen

St. Andrews Bay

Halvveis på veien tilbake til St Andrews ligger der et hotell og troner for seg selv midt i et område med to 18-hulls golfbaner i det de har kalt St Andrews Bay.

Hotellet er 5*, drevet av Fairmont kjeden og har over 200 rom og suiter samt naturligvis alle mulige fasiliteter.
Banene, som ligger mellom hotellet og havet, heter Devlin og Torrance. Førstnevnte designet av en for meg ukjent amerikansk arkitekt, Bruce Devlin. Sistnevnte bane er designet av Sam Torrance i samarbeid med Gene Sarazen. Da jeg var der i april i år og spilte Devlin var Torrance under ombygging, og vil først bli gjenåpnet på vårparten 2009.

St Andrews Bay prosjektet ble igangsatt på 1990-tallet av et amerikansk ektepar med mye penger og erfaring fra tilsvarende prosjekter i USA. Åpningen fant sted i 2001/2.
Anlegget har en praktfull beliggenhet på et platå godt hevet over havet utenfor, og derfor godt utsatt for vær og vind som i stor grad preger dette landskapet.
Banene ligger flott til med mange spennende og utfordrende hull, men jeg rangerer både Kingsbarn og kommende Castle Course som noe bedre enn Devlin. Torrance har jeg ikke spilt, ei heller inspisert i ferdig stand, men beliggenhetsmessig fortoner Devlin seg bedre med flere hull langs klippekanten. Banene ligger imidlertid inntil hverandre og det er mulig at endringene som gjøres innbefatter endring også i hull sammensetningen når Torrance endelig står ferdig neste år.

http://www.standrewsbay.com/

Greenfee £45/£90 for dagsbesøkende, sesongavhengig.
Rundt halv pris for juniorer.

En runde på en eller flere av de ovennevnte banene vil garantert være en fullgod erstatning for et eventuelt avslag for spill på Old Course.
Lykke til.
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Her finner du DEBATTSIDEN
Si din mening!!


Leter du etter noe? Søk på GOLFSIDEN etter noe du lurer på. Kanskje du finner det du søker på tusenvis av Golfsiden-sider som ligger ute på nettet. Les mer

Skal du annonsere kjøp eller salg av aksjer/spilleretter eller brukt utstyr?
Skal du annonsere selv? KLIKK HER

Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn


Tilbake til første side

 

 
 
Annonser
Kjøpe selge golfaksjer/-andeler?
Annonsering golfaksjer

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ar@golfsiden.com 

Henvendelser annonser:
Asbjørn Ramnefjell
TLF: 67 14 10 90
Mob: 900 900 72
ar@golfsiden.com